REAKCIJE

DF: Hrvatska treba povući odluku kojom vrijeđa brojne građane BiH

Ukoliko ovakva odluka ostane na snazi, sigurno je da u budućnosti Hrvatska neće biti prvi izbor građana BiH koji obično ljetuju na Jadranu

DF: Preispitati odluku o zatvaranju granica. Ilustracija

Avaz.ba

12.7.2020

Demokratska fronta poziva Vladu Republike Hrvatske da povuče restriktivne mjere koje se tiču ulaska građana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

- Smatramo da je selektivni pristup Vlade Republike Hrvatske po kojem se ulazak u Republiku Hrvatsku omogućava samo građanima BiH koji posjeduju putovnicu, sa stanovišta mjera sprečavanja širenja pandemije, više štetan po odnose između dvije države nego što je koristan samoj Republici Hrvatskoj u borbi protiv pandemije - smatraju u DF-u.

Navode da brojni građani Bosne i Hercegovine, a među njima i Hrvati koji ne posjeduju putovnicu, osjećaju se duboko uvrijeđenima zbog ovakve odluke.

- Stoga apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da u duhu dobrosusjedskih odnosa na koje se Vlada Republike Hrvatske često poziva, preispita i povuče pomenutu odluku. Ukoliko ovakva odluka ostane na snazi, sigurno je da u budućnosti Hrvatska neće biti prvi izbor građana Bosne i Hercegovine koji obično ljetuju na Jadranu i svoj novac ostavljaju u Hrvatskoj - smatraju u DF-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.