NEGATOR GENOCIDA

Karganović lociran, Tužilaštvo traži pomoć SAD-a

Karganović je uspješno izvukao od vlasti RS 2 miliona maraka za takozvani Istorijski projekat Srebrenica

Stefan Karganović. Arhiv

Avaz.ba

12.7.2020

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi Stefan Karganović bio priveden pred lice pravde, javlja BNTV.

Zanimljivo je da se pravosudni sistem RS aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor takozvanog Istorijskog projekta Srebrenica' neće nit biti priveden pred lice pravde.

- Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15.05.2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović prema do sada raspoloživim informacijama državljanin SAD-a - navedeno je u saopćenju Okružnog tužilaštva.

Karganović je uspješno izvukao od vlasti RS 2 miliona maraka za ''Istorijski projekat Srebrenica''. Još uspješnije je pronašao način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 maraka. A najuspješnije, za sada, izbjegava da padne u pravosudne ruke zbog počinjenog krivičnog djela. Već šest godina zavarava organe gonjenja koji ne mogu ili ne žele da mu uđu u trag.

Stefan Karganović. Arhiv

Opozicionari kažu da je igra jasna.


- Oni su znali gdje je Karganović svih prethodnih godina. Osnovni cilj je da dođe do zastare predmeta i da on nikada ne odgovora za to što je opustošio budžet i to ne bi mogao da uradi da nije imao podršku vlasti u RS, prevenstveno SNSD-a. Vjerovatno će to završtiti tako što će slučaj dobiti pravosudnu zastaru i neće odgovarati za ono što nije učinio, godinama se kao nije mogao pronaći. Čitav predmet je razvlačen godina - rekao je za BN Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.