PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Moramo da govorimo o užasu koji se dogodio u Srebrenici

On je rekao da Srbiju čeka teška bitka za Kosovo, ali da sada u svijetu pričaju o nemirima u Srbiji, a ne o tome da je Srbija imala najveći ekonomski rast u kvartalu

Vučić: Govorio o genocidu u Srebrenici. Miloš Tešić/ATAImages/Pixsell

Avaz.ba

13.7.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mora da pokaže pijetet prema žrtvama Srebrenice, ali da neće dozvoliti da je iko ponižava, niti da se zaborave srpske žrtve.

On je rekao da je važno da Srbija razumije emocije Bošnjaka, sa kojima mora da popravi odnose, ali ne po cijenu poniženja i ispunjavanja svih zahtjeva, već uz dijalog o svim pitanjima, prenosi Srna.

- Da, moramo da govorimo o užasu koji se dogodio u Srebrenici, moramo, ali moramo da govorimo i o Bratuncu i našim stratištima. Ako oni negiraju Jasenovac, mi ne možemo da negiramo Srebrenicu - rekao je Vučić sinoć za Televiziju Pink, govoreći o 25. godišnjici genocida u Srebrenici.

- Naš stav će biti, ne da komšiji crkne krava, već da se zajednički borimo. Ne možete Srbiju da ponižavate, to se neće dogoditi - poručio je Vučić. 

On je rekao da Srbiju čeka teška bitka za Kosovo, ali da sada u svijetu pričaju o nemirima u Srbiji, a ne o tome da je Srbija imala najveći ekonomski rast u kvartalu.

Rekao je da ne želi da optužuje nijednu zemlju za umiješanost u proteste u Srbiji te da nema nijedan dokaz za to da Rusi stoje iza protesta, kao što objavljuju neki mediji, kao i da ne vjeruje da je crnogorska služba dubinski umiješana, iako ima dosta državljana Crne Gore na protestima.

Vučić: Optužuje Hrvatsku. Miloš Tešić/ATAImages/Pixsell

Vučić je naveo da postoji ogromna medijska logistika u Hrvatskoj protiv Srbije, ocjenjujući da su u toj susjednoj zemlji u panici zato što će Srbija da bude uspješnija u ekonomiji i kada jednom pretekne Hrvatsku, Hrvatska je neće nikada stići.

- Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sljedeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a (bruto domaći proizvod) i nikada više neće biti ispred nas, nikada više - rekao je Vučić. 

Ustvrdio je da se protiv njega u Hrvatskoj vodi kampanja "žešće i jača nego ikada" i više puta ponovio da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji od Hrvatske.

- Najgore gadosti, najgore laži čitam svaki dan, najgore bljuvotine. Dobri su im i Hitlerovi sljedbenici kad su protiv Vučića, zato što njima smeta samo Vučić. I nemam nikakav problem s tim - rekao je predsjednik Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.