EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA

Migrantska kriza u BiH mogla bi ugroziti bezvizni režim?!

Od vlasti se zahtijeva značajno poboljšanje u upravljanju granicama i migracijama

E. Halimić / Avaz.ba

Povećan priliv izbjeglica i migranata u 2018. i 2019. godini

Foto: Arhiv


Evropska komisija upozorila je BiH i poručila da očekuje daljnje poboljšanje kada je u pitanju sprečavanje ilegalnih migracija. Zaključak je to Izvještaja Evropske komisije o ispunjavanju uvjeta za zadržavanje bezviznog režima s državama šengenskog prostora.   

U Izvještaju se u direktnu vezu dovodi zadržavanje bezviznog režima i potreba BiH da poboljša granične kontrole, spriječi zloupotrebe i aktivnije pokrene borbu protiv organiziranog kriminala.

Značajni napori

  • Faksimil dijela Izvještaja Evropske komisije

    Faksimil dijela Izvještaja Evropske komisije

    Foto: PrintScreen


Dodaje se da je BiH uložila značajne napore u pogledu granične kontrole i podizanja svijesti javnosti kroz ciljane informativne kampanje o negativnim efektima zloupotrebe bezviznog režima.

- BiH se nastavila suočavati s neregularnim migracijskim izazovima, uključujući protok državljana trećih zemalja kroz BiH ka području „Šengen plus“. Nakon povećanog priliva izbjeglica i migranata u 2018. i 2019. godini vlasti su angažirale sve raspoložive graničare. Međutim, od vlasti se zahtijeva značajno poboljšanje u upravljanju granicama i migracijama, uključujući sposobnost prijema i koordinacije između institucija na različitim nivoima – naglašeno je u Izvještaju.

Dodaje se da Koordinacijsko tijelo u Ministarstvu sigurnosti koje je odgovorno za praćenje migracijskih trendova i djeluje kao operativno sjedište u slučaju krize ne funkcionira učinkovito, posebno u pogledu dodjele pogodnih prostora za prihvatne centre i preseljenja tražilaca azila i migranata u raspoloživi smještaj.

Ozbiljni nedostaci

- Ozbiljni su nedostaci u efikasnom pristupu tražiocima azila, a zbog vrlo ograničenih ljudskih resursa i operativnih kapaciteta. Postoje sistemski nedostaci u operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona, zbog neusklađenosti krivičnog zakonodavstva u zemlji pogoršane slabom institucionalnom koordinacijom i vrlo ograničenom razmjenom obavještajnih podataka – istaknuto je.

Nedovoljna saradnja s Europolom

Uprkos Sporazumu o operativnoj saradnji s Europolom potpisanim u maju 2017. godine, do danas Bosna i Hercegovina nije imenovala nacionalnu kontaktnu tačku kako je predviđena tim sporazumom, a koja je neophodna da bi država poslala svog službenika za vezu u Europol i rasporedila službenika Europola za vezu u BiH.

Više o temi Evropska komisija

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na