NAKON APELACIJE

Ustavni sud RS: Zaključci NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma su samo politički stav

Vijeće Ustavnog suda RS je danas odbacilo bošnjački zahtjev

L. M. / Avaz.ba

Skupština

Foto: FENA


Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) nije danas prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zaključcima u vezi sa Informacijom o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.  Ta rezolucija je usvojena na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Narodna skupština RS u usvojenim zaključcima je potom odbacila taj dokument, na posebnoj sjednici održanoj 1. juna 2020. godine, a zatim je bošnjački klub stavio veto na tu skupštinsku odluku.

Vijeće Ustavnog suda RS je danas odbacilo bošnjački zahtjev, jer je ocijenjeno da, s obzirom na sadržinu osporenih Zaključaka kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme općeg karaktera, već da je riječ o aktima kojim se izražava politički stav Narodne skupštine Republike Srpske u vezi predmetne Informacije.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu, 1. juna prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici, između ostalog, navodi se da Rezolucija "ne odgovara historijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

Više o temi Narodna skupština RS

U SALI NARODNE SKUPŠTINE RS
Za pregrade od pleksiglasa 10.000 KM
REPUBLIKA SRPSKA
Poslanici danas o smjeni Nedeljka Čubrilovića
NA VRH

Podijeli članak na