RIJEŠITI PROBLEME

Košarac i Vranješ razgovarali o izvozu roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji

Poljoprivredni proizvođači zahtijevaju da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom inspektorima

Košarac: Održan niz sastanaka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Avaz.ba

13.7.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas telefonom s ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom o problemu s kojim se suočavaju poljoprivredni proizvođači iz BiH prilikom izvoza svojih proizvoda u zemlje Evropske unije, saopćeno je iz Ministarstva.

Košarac je informisao Vranješa da poljoprivredni proizvođači iz BiH imaju problem u vezi sa izvozom roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koji se tiču radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Nova Sela te broja graničnih prijelaza sa Hrvatskom na kojima se može vršiti promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.

Poljoprivredni proizvođači zahtijevaju da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na pomenutim graničnim prijelazima kako bi svježi proizvodi stigli do krajnjih kupaca u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, a što sadašnje radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na pomenuta dva granična prijelaza onemogućava.

Proizvođači zahtijevaju da se produži dnevno radno vrijeme. Arhiv

Košarac je podsjetio da je u prethodnom periodu održan niz sastanaka svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača koji su izvozno orijentisani.

Nakon detaljnih analiza konstatovano je da je problem izazvan novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koja prethodno po ovom osnovu nije pregledavana od strane fitosanitarne inspekcije.

Time se povećao broj fitosanitarnih pregleda i stvorile gužve na graničnim prijelazima, a što opet uzrokuje probleme na koje su ukazala udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Košarac je upoznao ambasadora Vranješa da je uputio zahtjev nadležnim organima Hrvatske da obezbijede nesmetani protok roba produženjem dnevnog radnog vremena i rad subotom fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prijelazima, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.