AKTUELNO

"Srebrena malina" dobila saglasnost za uvoz preostalih 20 respiratora

Preostali respiratoru mogu ući na carinsko područje BiH nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija

"Srebrena malina" dobila saglasnost za uvoz preostalih 20 respiratora. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

13.7.2020

Data je saglasnost za završetak postupka uvoza preostalih 20 respiratora koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite preko firme „Srebrena malina“.

Ovu informaciju za „Avaz“ potvrdio je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Ratko Kovačević koji je kazao da preostali respiratoru mogu ući na carinsko područje BiH nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija, a prije toga i plaćen PDV.

- Danas je priložena dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Time je kompletirana neophodna dokumentacija za carinski postupak  uvoza. ranije je plaćen PDV na uvoz tako da je postupak okončan i respiratori mogu ući u carinsko područje BiH - pojasnio je Kovačević.

Podsjećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavili su, po naredbi Tužilaštva BiH, pretrese u predmetu „Respiratori“, koji se odnosi na nabavku medicinske opreme iz Kine u BiH. 


Kovačević: Priložena dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Arhiv

Kako nam je potvrđeno iz SIPA-e, pripadnici ove agencije, po naredbi Tužilaštva, tražili su dokumentaciju koja se odnosi na uvoz prvih 80 respiratora (od ukupno 100), koji su u Sarajevo dopremljeni iz Kine. Ova dokumentacija izuzeta je s carinskog terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

„Srebrena malina“ je imala rok do 27. maja za njihov uvoz, ali zbog probijanja rokova bila je potrebna nova dozvola. Vrijedi istaći da je firma „FH Srebrena malina“ probila sve moguće rokova kada je u pitanju nabavka i uvoz respiratora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.