SLOVENSKI PREMIJER

Janša se nije htio izviniti za tvit o Srebrenici, parlamentarci napustili sjednicu

Marko Koprivc iz SD-a objasnio je da su napustili sjednicu u znak protesta

Janša: Nije želio da se izvini. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

13.7.2020

Nastavak sjednice Parlamenta Slovenije počeo je zahtjevom zastupnika Socijaldemokrata i Ljevice da se premijer Janez Janaša izvini zbog uvredljivog tvita o Srebrenici. Umjesto izvinjenja, dobili su navodno objašnjenje, zbog čega su napustili sjednicu.

Premijer Janša je godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici popratio tvitom u kojem je, uz ostalo, napisao da se taj masakr ne bi dogodio da su Ujedinjeni narodi osudili komunistički genocid na isti način kao i holokaust. To je pokrenulo val reakcija.

Na današnjoj sjednici Parlamenta Slovenije je kazao da Slovenija nije pomogla Bošnjacima da bi bilo pet puta više žrtava i da rade na tome da se izmijeni rezolucija Ujedinjenih nacija.

Marko Koprivc iz SD-a objasnio je da su napustili sjednicu u znak protesta jer su smatrali nedostojnim učestvovati na sjednici na kojoj se premijer Janez Janša nije želio izviniti za uvredljivi tvit.

- Pokolji poslije Drugog svjetskog rata nisu povezani sa srebreničkim genocidom, a treba osuditi i jedno i drugo, ali se ne smiju miješati. Genocid nema apsolutno nikakve veze s komunizmom - rekao je Koprivc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.