NEPRIHVATLJIVO PORICANJE

Iz Evropske komisije za “Avaz”: Činjenice o Srebrenici treba priznati, genocid nas i dalje progoni

Usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici samo je pitanje Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazala je Ana Pisonero Hernandez

N. Aj. / Avaz.ba

Bilo koji pokušaji poricanja i revizionizma genocida u Srebrenici su neprihvatljivi

Foto: Avaz


Masakr u Srebrenici dva su međunarodna suda prepoznala kao genocidni čin, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodni sud pravde 2006. godine. Te utvrđene činjenice o onome što se događalo u Srebrenici treba priznati. Bilo koji pokušaji poricanja i revizionizma su neprihvatljivi, kazala je ovo za “Dnevni avaz” glasnogovornica Evropske komisije, Ana Pisonero Hernandez. 

Dodala je da je usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici samo pitanje Parlamenta Bosne i Hercegovine.

  • Ana Pisionero Hernandez

    Ana Pisionero Hernandez

    Foto: Arhiv


- Genocid u Srebrenici ostaje otvorena rana u srcu Evrope. I dalje nas progoni. To nas, i dalje, podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ne ponovi. Stoga je naša dužnost pamtiti Srebrenicu zauvijek. Također, naša je dužnost osigurati odgovornost. Pravda se mora služiti, a svi odgovorni za masakr moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. 25 godina nakon genocida u Srebrenici hitnije je nego ikad ukinuti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina – istakla je Pisonero Hernandez.

Istaknula je da će Evropska unija nastaviti pratiti Zapadni Balkan ka pomirenju i regionalnoj saradnji kako bi se izgradila mirna i prosperitetna budućnost za sve ljude u regiji.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na