SAOPĆENJE

Sarajevska Opća bolnica se prije 11 godina uključila u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima

Kao i sve članice Asocijacije i Opća bolnica je izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima"

Avaz.ba

Zaštititi se od štetnih efekata duhanskog dima

Foto: Fena


Sarajevska Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" još je 15. jula 2009. godine primljena u asocijaciju Evropske mreže bolnica bez duhanskog dima te u svjetlu ove godišnjice iz bolnice podsjećaju na važnost zaštite zdravlja i štetnost pušenja.

- S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini veliki broj građana, svih generacija, konzumira duhan, a kako je pušenje jedna od velikih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se susreću mnoge zemlje pa tako i BiH, Opća bolnica se prije 11 godina uključila u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima, kako bi promovirala zdravlje i brigu o dobrobiti uposlenika, pacijenata, posjetilaca i svih građana - saopćeno je iz Opće bolnice. 

Tokom aktuelne pandemije koronavirusa, važno je podsjećati i na štetnost duhanskog dima i potrebu da se zaštitimo i od štetnih efekata duhanskog dima kao poznatog, a često i fatalnog uzročnika kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma bronhija i pluća od kojih nisu pošteđene ni relativno mlade osobe, prenosi Fena.

Kao i sve članice spomenute Asocijacije, i Opća bolnica je izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima", koji zabranjuje pušenje u svim bolničkim prostorijama te eliminira izloženost duhanskom dimu i onih koji nisu pušači već žrtve takozvanog pasivnog pušenja. Zabrana se odnosi na sve uposlenike bolnice, pacijente ali i posjetioce.

  • Iz Opće bolnice apeliraju na sve građane da vode računa o zdravlju

    Iz Opće bolnice apeliraju na sve građane da vode računa o zdravlju

    Foto: Arhiv


Uz ovu godišnjicu, iz Opće bolnice apeliraju na uposlenike, ali i sve građane da vode računa o zdravlju i poštuju ovu zdravstveno korisnu uputu. Također, pozivaju i ohrabruju pušače da naprave pravi korak i prestanu konzumirati duhan i ovim činom ostvare veliku zdravstvenu, ali i finansijsku dobit za sebe.

Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" napominju da, prema prvim koracima koje je uradio novi direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u prve dvije sedmice mandata, za očekivati je ubrzano poboljšanje kvalitete sarajevskog zdravstva.

To u konačnici znači da će pacijenti dobiti brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, bez nepotrebnog lutanja, a svi uposlenici bolje uslove rada. Preduslov za to je aktivno učešće, zajedništvo i razumijevanje svih aktera u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

U tom smislu u Općoj bolnici se vrše užurbane pripreme za novi režim rada, koji će startati u subotu, 18. jula ove godine, od kada će Urgentni centar te ustanove dežurati svaki dan 24 sata i pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju iz Opće bolnice.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na