SAOPĆENJE

Sarajevska Opća bolnica se prije 11 godina uključila u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima

Kao i sve članice Asocijacije i Opća bolnica je izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima"

Zaštititi se od štetnih efekata duhanskog dima. Fena

Avaz.ba

14.7.2020

Sarajevska Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" još je 15. jula 2009. godine primljena u asocijaciju Evropske mreže bolnica bez duhanskog dima te u svjetlu ove godišnjice iz bolnice podsjećaju na važnost zaštite zdravlja i štetnost pušenja.

- S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini veliki broj građana, svih generacija, konzumira duhan, a kako je pušenje jedna od velikih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se susreću mnoge zemlje pa tako i BiH, Opća bolnica se prije 11 godina uključila u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima, kako bi promovirala zdravlje i brigu o dobrobiti uposlenika, pacijenata, posjetilaca i svih građana - saopćeno je iz Opće bolnice. 

Tokom aktuelne pandemije koronavirusa, važno je podsjećati i na štetnost duhanskog dima i potrebu da se zaštitimo i od štetnih efekata duhanskog dima kao poznatog, a često i fatalnog uzročnika kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma bronhija i pluća od kojih nisu pošteđene ni relativno mlade osobe, prenosi Fena.

Kao i sve članice spomenute Asocijacije, i Opća bolnica je izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima", koji zabranjuje pušenje u svim bolničkim prostorijama te eliminira izloženost duhanskom dimu i onih koji nisu pušači već žrtve takozvanog pasivnog pušenja. Zabrana se odnosi na sve uposlenike bolnice, pacijente ali i posjetioce.


Iz Opće bolnice apeliraju na sve građane da vode računa o zdravlju. Arhiv

Uz ovu godišnjicu, iz Opće bolnice apeliraju na uposlenike, ali i sve građane da vode računa o zdravlju i poštuju ovu zdravstveno korisnu uputu. Također, pozivaju i ohrabruju pušače da naprave pravi korak i prestanu konzumirati duhan i ovim činom ostvare veliku zdravstvenu, ali i finansijsku dobit za sebe.

Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" napominju da, prema prvim koracima koje je uradio novi direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u prve dvije sedmice mandata, za očekivati je ubrzano poboljšanje kvalitete sarajevskog zdravstva.

To u konačnici znači da će pacijenti dobiti brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, bez nepotrebnog lutanja, a svi uposlenici bolje uslove rada. Preduslov za to je aktivno učešće, zajedništvo i razumijevanje svih aktera u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

U tom smislu u Općoj bolnici se vrše užurbane pripreme za novi režim rada, koji će startati u subotu, 18. jula ove godine, od kada će Urgentni centar te ustanove dežurati svaki dan 24 sata i pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju iz Opće bolnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.