VLADA KANTONA SARAJEVO

Veoma je važno da uposleni prođu edukaciju o segmentu javnih nabavki

Obuka bi počela sredinom septembra, a realizirala bi se online i putem webnara

Avaz.ba

Tri vrste edukacija o javnim nabavkama

Foto: Vlada KS


Saradnja na polju edukacije svih uposlenika u institucijama Kantona Sarajevo bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i ministrice pravde i uprave Merse Kusture sa Mirsadom Buljevićem, predstavnikom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), i Đenanom Salčinom, direktorom Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vlade KS.

Ovom prilikom, Buljević je informisao premijera i ministricu da GIZ realizira Projekt besplatne edukacije zaposlenih u javnoj upravi u segmentu javnih nabavki, za koji već imaju planirana finansijska sredstva.

- Radi se o tri vrste edukacija o javnim nabavkama. Prva bi obuhvatila sve službenike koji se bavi ovim poslom, druga bi bila usmjerena na rukovodeće državne službenike, dok bi treća bila usmjerena samo na odabrani broj službenika - naveo je Buljević.

Dodao je kako GIZ ima podršku njemačke i britanske vlade. Obuka bi, kako je najavio, počela sredinom septembra, a realizirala bi se online i putem webnara. Premijer Nenadić je poručio da je Vlada Kantona Sarajevo spremna dati podršku ovom projektu, te da je vrlo važno da uposleni u institucijama Kantona Sarajevo prođu ciljane obuke.

  • Nenadić: Podrška projektu

    Nenadić: Podrška projektu

    Foto: Arhiv


Ministrica Kustura je rekla da je Uredba o kontroli javnih nabavki KS dopunjena te da će s njenom primjenom krenuti od 1. januara 2021. godine.

- Preduslov za implementaciju ove uredbe su upravo edukacije uposlenih u institucijama KS. Nakon što Vlada usvoji Odluku o organizaciji obuka iz oblasti javnih nabavki za uposlenike institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo, njenu implementaciju preuzet će Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Ovom odlukom Ured će biti zadužen za realizaciju obuka - naglasila je ministrica Kustura.

Smatra kako su edukacije neophodne i značajne, te je najavila da će na narednom sastanku s GIZ- om i Agencijom za javne nabavke BiH prisustvovati i šef Ureda Erduan Kafedžić.

NA VRH

Podijeli članak na