OSKRNAVLJEN SPOMENIK

Vandali oštetili ploču na ulazu i nacrtali krst sa ocilima

Uviđaj su obavili pripadnici PU Foča

Napad na groblje. A. Bajramović

Piše: Avaz.ba

14.7.2020

Za sada nepoznate osobe oštetile su ploču na ulazu u arheološko područje Rataji kod Foče i nacrtale krst sa ocilima. 

O novom napadu na groblje i prostor koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH Udruženje Čengića informiralo je Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. 

- Obavještavamo vas da je u periodu od 9. do 12. jula, od strane neodgovornih osoba, na lokalitetu “Nacionalni spomenik Arheološko područje Rataje u Ratajima” došlo do fizičkog oštećenja oficijelne ploče i pisanja iritirajućih simbola po ploči koju je postavila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Kako se radi o već nekoliko puta ponovljenom vandalskom uklanjanju navedene oznake ili njenom oštećenju, kao i povremenim oštećenjima samih sakralnih objekata, obraćamo vam se sa molbom i zahtjevom da, u skladu sa vašim zakonskim ovlašćenjima, poduzmete adekvatne korake radi dalje zaštite ovoga nacionalnog spomenika – navodi se, pored ostalog, u dopisu. 

Oštećena imovina. A. Bajramović

Uviđaj su obavili pripadnici PU Foča, ali izvršioci ovog vandalskog čina još nisu poznati. Arheološko područje, koje čine ćelija sa grobnicom uklesanom u stijeni, ostaci džamije, turbeta i mezarja, nacionalnim spomenikom proglašeno je 2003. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.