ŽALIO SE NA KOLEGU

Dodik pisao Švicarcima: Džaferović vršio pritisak da se spomene riječ genocid

Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primjerena, nego može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose, naveo je Dodik

Dodik: Zahvalan na švicarskoj pomoći. Arhiv

Avaz.ba

14.7.2020

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom predsjedniku Švicarske Konfederacije Simoneti Zomarugi (Simonetta Sommaruga) da je informisan da je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović vršio direktan pritisak na njen kabinet da izmijeni videoporuku komemorativnom skupu u Srebrenici uz eksplicitan zahtjev da njeno obraćanje mora da sadrži riječ "genocid", prenosi Srna.

Dodik je zamolio Zomarugu da Džaferovićeve stavove i zahtjeve shvati kao njegove lične stavove, koji ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav BiH te da je najgrublje zloupotrijebio instituciju Predsjedništva BiH u kome se odluke donose konsenzusom sva tri člana Predsjedništva BiH.

- Na ovaj način gospodin Džaferović nanio je ogromnu štetu našim bilateralnim odnosima. Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primjerena, nego može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose - naveo je Dodik u pismu.

On je naveo da je Švicarska primjer decentralizovane zemlje u kojoj se uvažavaju jezičke, vjerske i etničke razlike, dok je sa druge strane BiH i dalje zemlja u kojoj bošnjački predstavnici zluopotrebljavaju zajedničke institucije BiH, stavljajući ih u službu isključivo bošnjačkog naroda i zaštitu njegovih interesa, a na štetu Srba i Hrvata, saopćeno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost Švicarskoj Konfederaciji i svim njenim građanima na nesebičnoj pomoći, koju pružate Republici Srpskoj, BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana. Vaša zemlja dala je značajan doprinos obnovi Republike Srpske i BiH, ali i izgradnji mira, jačanju zdravstvenpog sektora, tržišne ekonomije i na polju obrazovanja - naveo je srpski član Predsjedništva BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.