SRAMOTAN ISTUP

Ambasador Milisav odbio obilježiti Dan žalosti za žrtve Srebrenice: Samo me Dodik može pozvati na odgovornost

Tvrdi da kao "kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavlja korektno i da je na dobrom putu "

Avaz.ba

Milisav: Tvrdi da je zastava otkinuta tokom oluje

Foto: Twitter


Zastava Bosne i Hercegovine ne samo da 11. jula, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, nije bila spuštena na pola koplja na ambasadi BiH u Otavi, nego taj dan uopće nije bila ni istaknuta na zgradi!

Time je ambasador naše države u Kanadi Marko Milisav u potpunosti zanemario instrukcije ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježe Dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja.

Milisav je u izjavi za agenciju Srna svoj sramotni potez branio tvrdnjom da se "diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH".

- Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda.

Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost - poručio je Milisav, prenosi Srna.

 
  • Ambasada BiH u Otavi: Bez zastava ispred zgrade

    Ambasada BiH u Otavi: Bez zastava ispred zgrade

    Foto: IGK


Milisav za Srnu kaže i da "zastava nije uklonjena na taj dan, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i bit će vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola".

-Zbog loše komunikacije i generalno negativnog stava prema srpskim ambasadorima u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara ne mogu precizirati kada će taj proces biti završen. Raegovanje brojnih federalnih medija bez provjere činjenica samo je još jednom potvrdilo jednostranost i jednoumlje i pokazalo negativan stav prema svemo što odstupa od njihove istine - istakao je Milisav.

Dodao je da je zbog „neprofesionalnih tekstova objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova porodica izložena prijetnjama i neukusnim komentarima“.

- Međutim, to mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu - dodao je Milisav.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je objavilo da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH na dan 11. juli 2020. godine dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, odnosno jarbola te da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe 11. juli – Dan žalosti, kao dan sjećanja na nevine žrtve sa šireg područja Srebrenice.

- Tokom proteklog rata na teritoriji BiH počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava, odnosno genocid izvršen u Srebrenici. Danom žalosti izražava se saučešće i suosjećanje s porodicama žrtava genocida u Srebrenici – objavilo 10. jula je MVP BiH.

NA VRH

Podijeli članak na