SADA SU MARGINALIZIRANE

Vatreš: Medicinske sestre moraju ponovo biti cijenjene i poštovane

Ako ne funkcionira bilo koja karika u tom lancu, trpe pacijenti, kaže predsjednik Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS

Sindikat registriran u aprilu ove godine i trenutno ima oko 700 članova. Fena

Avaz.ba / Fena

14.7.2020

 Sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo smatra da je potrebno poboljšati položaj medicinskih sestara i tehničara, ali i da zbog trenutne epidemiološke situacije i pandemije koronavirusa sad nije pravo vrijeme zalagati se za to.

Predsjednik Sindikata Elvedin Vatreš pojasnio je na konferenciji za medije da će, kad bude vrijeme za to, taj sindikat krenuti u razgovore sa nadležnim organima.

- U situaciji složene epidemiološke situacije nije vrijeme za to, ne želimo da pacijenti čekaju. Kad se situacija smiri tražit ćemo odgovor na pitanje zašto je zapostavljena medicinska sestra, tražit ćemo za njih bolji položaj - naglasio je Vatreš.

Po njegovom mišljenju, uz ljekare, bitni su i medicinske sestre i tehničari svih profila i naobrazbe, ali ne i dovoljno prepoznati u sistemu zdravstva. Stoga je, kaže, potrebno „vratiti ih tamo gdje i pripadaju“.

- Ako ne funkcionira bilo koja karika u tom lancu, trpe pacijenti. U sistemu zdravstva medicinske sestre su marginalizirane. Treba podržati medicinske sestre, da opet budu cijenjene i poštovane - naglasio je Vatreš.

Dodaje da je, za pravilan tretman pacijenta, bitno da je medicinska sestra educirana i zadovoljna. Zamjenica Predsjednika Skupštine Sindikata Sajma Daćić iz Opće bolnice istaknula je, u susretu sa novinarima, da u vrijeme pandemije imaju više posla nego ranije, ali i da pacijenti koji im dolaze uglavnom poštuju mjere zaštite.

Vatreš pojašnjava da je Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS registriran u aprilu ove godine, trenutno ima oko 700 članova. Kaže da su zasad reprezentativni u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS te bolnici Jagomir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.