POTVRĐENO

Karmel Ađijus odbio zahtjev Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudija

U saopćenju koje je potpisao Ađius je navedeno da Karadžić nije skrenuo pažnju na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, zbog čega nije odobreno njeno preispitivanje

Avaz.ba

Radovan Karadžić

Foto: Agencije


Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus (Carmel Agius) odbio je zahtjev osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudija iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog vijeća, kao i njegovu žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na predusu. 

U saopćenju koje je potpisao Ađius je navedeno da Karadžić nije skrenuo pažnju na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, zbog čega nije odobreno njeno preispitivanje.

Ađijus je podsjetio i to da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, da samo pominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom vijeću na odluku o ranijoj žalbi, koju je predsjednik odbio bez čekanja odgovora Tužilaštva.

  • Radovan Karadžić

    Radovan Karadžić

    Foto: Agencije


Prema riječima Ađijusa, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužilaštva ne utječe na ispravnost osporavane odluke. Ađijus je podsjetio i to da je Žalbeno vijeće Mehanizma 20. marta 2019. godine potvrdilo presudu kojom je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbi za genocid, progon, istrebljivanje, ubistvo, deportovanje i druga, kako u Mehanizmu tvrde, nehumana djela, kao što su zločin protiv čovječnosti, ubistva, teror, protivzakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove je 2. aprila 2019. godine odbacio žalbu, a u saopćenju tvrdi da u Statutu Mehanizma ili u Pravilniku o dokazima i procedurama suda ne postoji pravna osnova za žalbu na odluku Žalbenog vijeća, niti na bilo koji njen dio.

Karadžić je 4. septembra 2019. godine predao zahtjev Mehanizmu u kojem je tražio diskvalifikaciju Ađijusa i sudije Theodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na