SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Kongres SAD razmatrao rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima

Mir je krhak na ovim prostorima i međunarodna zajednica mora nastaviti ulagati napore kako bi BiH ostala mirna zemlja, kazala kongresmenka Džonson

Rezolucija predstavljena Predstavničkom domu Kongresa SAD. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

15.7.2020

Predstavničkom domu američkog Kongresa jučer je predstavljena rezolucija koja nosi vrlo značajan naziv „Osuda genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine“. 


Sistemsko ubijanje

Rezoluciju pred državnim zastupnicima donjeg doma američkog Kongresa predstavila je kongresmenka Demokratske partije iz Teksasa Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson). Povodom toga, Džonson je izjavila da su nakon proglašenja nezavisnosti BiH od Jugoslavije snage bosanskih Srba, koje su se nazivale i Vojska RS, napale istočnu Bosnu s ciljem ujedinjenja i osiguranja etnički čistog srpskog teritorija.

- Tokom te borbe za kontrolu snage bosanskih Srba počinile su zločine etničkog čišćenja i sistemskog ubijanja nesrpskog stanovništva. Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka sistematski je pogubljeno u Srebrenici u julu 1995. godine – pojasnila je Džonson.

Dodala je da tokom svog rada u Kongresu imala priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih tokom rata, te da je čula njihove potresne priče.

- Kao dopredsjedavajuća kongresmenske grupe o BiH vidjela sam kako je ta zemlja prevladala mnoge prepreke i razvija se od proglašenja nezavisnosti. Iako je postignut značajan napredak, ostalo je još mnogo posla. Mir je krhak na ovim prostorima i međunarodna zajednica mora nastaviti ulagati napore kako bi BiH ostala mirna zemlja – istakla je Džonson.

Najgori zločin

Džonson: Predstavila rezoluciju o zločinima nad Bošnjacima. Arhiv

Prema njenim riječima, rezoluciju je predstavila zajedno s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Eliotom Engelom.

- Rezolucijom u Predstavničkom domu odajemo počast onima koji su izgubili živote tokom najgoreg zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Rezolucija je ujedno i podrška težnji Bosanaca za euroatlantskim integracijama – poručila je Džonson.

Nikad ne zaboraviti Srebrenicu

- Genocid u Srebrenici služi kao podsjetnik na posljedice koje nastaju kada međunarodna zajednica ne reagira. Stojim sa žrtvama i preživjelima srebreničkog genocida i vjerujem da se ova tragedija nikada ne smije zaboraviti – naglasila je Džonson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.