UPUTILI DOPIS

Sindikat policije KS: Hitno usvojiti novi zakon!

Usvajanje će rezultirati deblokadom sistemskih procesa, kaže se iz Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Policija KS: Nema zapošljavanja sve zakočeno. Avaz

M. Aš. / Avaz.ba

15.7.2020

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Sadik Ećo zatražio je hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima budući da je dovedeno u pitanje unapređenje postojećih i zapošljavanje novih policijskih službenika.

Predlagač ovih zakonskih rješenja je Ismir Jusko, ministar MUP KS, a cil je da se omogući zapošljavanje 300 novih policijskih službenika. No, pojedini ministri SDA u Vladi KS, umjesto hitne, žele zakon usvojiti u redovnoj proceduri, čime se sve prolongira.

Iz Sindikata tvrde da zbog određenih kolizija postojećih zakonskih rješenja dovedeni u pitanje procesi unapređenja policijskih službenika i zapošljavanja novihpolicajaca, za čije upošljavanje postoji ranije data saglasnost Vlade.

 - Neophodno je da Vlada Kantona Sarajevo odmah i prioritetno utvrdi Prijedloge oba zakona koji su već usaglašeni sa Sindikatom, te ih pošalje Skupštini KS na usvajanje, a što će rezultirati deblokadom sistemskih procesa- kaže se iz  Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.