REAKCIJE

Hurtić: Pojedini sindikalni lideri imaju više plaće nego političari

Šatorović se usprotivio izmjenama Zakona o radu licemjerno tvrdeći bez ikakvog argumenta da se radi o porobljavanju radnika

Zlatko Hurtić. Arhiv

Avaz.ba

15.7.2020

Zlatko Hurtić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića uputio je reakciju lideru Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Selvedinu Šatoroviću koji je kritizirao političare i parlamentarce zbog ponašanja tokom pandemije.

- Kao što se možemo sjetiti premijer Vlade FBiH uputio je poziv sindikatima u javnom sektoru početkom izbijanja epidemije da se odreknu dijela primanja u korist radnika koji su podnijeli najveći teret, dakle radnika u privatnom sektoru. Većina njih, a posebno sindikati državnih službenika, obrazovanja itd su to u tom momentu javno odbili -  navodi Zlatko Hurtić, savjetnik federalnog premijera u svojoj reakciji na nedavne izjave samozvanog sindikalnog lidera SSSBiH Selvedina Šatorovića u kojem kritizira političare i parlamentarce zbog sličnog ponašanja tokom pandemije. 

- Sa druge strane, neki od sindikalnih lidera, a posebno Šatorović su se usprotivili izmjenama Zakona o radu licemjerno tvrdeći bez ikakvog argumenta da se radi o porobljavanju radnika, a ustvari bili su protiv, jer prijedlog zakona predviđa obavezno usklađivanje kolektivnih ugovora bez čega nije moguće smanjiti primanja, a da ne dođe do tužbi. To su činili bez obzira što najveći dio ovog zakona idu u korist radnika jer se omogućava fleksibilno korištenje odmora, rad od kuće majkama sa djecom, jača zaštita zdravlja na poslu i slično – ističe on.

Prema njegovom mišljenju, samo dio radnika iz javnog sektora, posebno administracije, bio je angažiran tokom pandemije, a veći dio sjedio je kući a primao sve naknade tople obroke i plate dok su radnici koje Šatorović i njemu slični lažno zastupaju trpili otpuštanja, slanja na biro itd...


Selvedin Šatorović. Arhiv

- Kako neko može očekivati da se pomogne najugroženijim radnicima kada na prvom mjestu to odbijaju pojedini lideri sindikata koji su se totalno odrodili od najugroženijih radnika isto kao, kako oni kažu političari od naroda. Žalosno je da skoro pa niko ne predstavlja najugroženije radnike iz privatnog sektora te da u ESV i parlamentima uglavnom sjede samo predstavnici sindikata iz javnog sektora koji to koriste da kreiraju zakone i kolektivne ugovore koji veoma često odgovaraju samo državnoj administraciji i drugim uposlenicima javnog sektora, a pri tome se licemejerno pozivaju na zaštitu najugroženijih radnika čije interese jedva da brane – mišljenja je Hurtić.


Na kraju, većina tih sindikata, kako kaže, a među njima posebno sindikat kojeg vodi Šatorović, tužbama i izvršnim presudama su opteretili budžete čime su jednim dijelom onemogućili smanjenje opterećenja privredi i podizanje minimalne plaće najugroženijim radnicima u privatnom sektoru dok su za sebe i uposlenike u javnom sektoru osigurali kontinuiran rast plaća i naknada kroz kolelektivno pregovaranje.


- Konačno pojedini sindikalni lideri imaju veće plate nego većina političara, a njihovi mandati po pravilu traju i duže od mandata političara, a samozvani čelnik SSS BiH Šatorović čak prema pisanju domaćih medija ne isplaćuje redovno plaću uposlenicima Saveza samostalnih sindikata BiH dok je isplaćuje nekim koji i ne dolaze na posao, pa se i pored ovoga i optužbi u javnosti da je vršio mobing nad uposlenicom ovog sindikata usuđuje istupati u medije navodno braneći prava radnika – navodi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.