ZASJEDANJE U BANJOJ LUCI

Biskupi pozivaju vlasti na donošenje zakona o restituciji i povrat oduzete imovine

Na ovom zasjedanju prezentirana izvješća predsjednika Komisija, Vijeća i drugih tijela Biskupske konferencije BiH

Biskupi održali sjednicu u Banjoj Luci. Fena

Avaz.ba / Fena

15.7.2020

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su 13. i 14. jula u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci svoje 78. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

U radu zasjedanja sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, koji je prenio najvažnije informacije iz života Crkve u Republici Hrvatskoj, javila je KTA.

Budući da je zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa,moralo biti otkazano redovito proljetno zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru, biskupi su na ovom zasjedanju saslušali izvješća predsjednika Komisija, Vijeća i drugih tijela Biskupske konferencije BiH.

Pohvalili rad Vijeća

Pošto su upoznati s radom Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu, biskupi su pohvalili rad Vijeća i cijelog Sustava u teškim uvjetima u vrijeme pandemije.

Također su s dubokim žaljenjem primili informaciju da je Banjolučka biskupija bila prisiljena zatvoriti Srednju medicinsku školu Katoličkoga školskog centra u Bihaću jer Vlada Unsko-sanskoga kantona posljednjih godina nije pokazala spremnost uvrstiti ovu školu u svoj proračun kao što to čine drugi kantoni u BiH u kojima djeluju katoličke škole.

Osvrnuvši se na događanja u povodu svete mise 16. maja 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu za sve žrtve Drugoga svjetskoga rata i posebice za žrtve kojima je život, bez pravedna postupka i suda, oduzet nakon toga rata, biskupi su podsjetili sve, a posebno one predstavnike vlasti koji u svojim javnim istupima nisu poštovali vjersku slobodu, da je "neotuđivo pravo Katoličke crkve, kao što je neotuđivo pravo i svake druge crkve i vjerske zajednice, u skladu sa zakonitim unutrašnjim ustrojem, vršiti svoje bogoštovlje, molitve i obrede i odgajati vjernike u svojoj vjeri".


Puljić: Izgradnja mira. Arhiv

Također i ovom prigodom odbacuju sve nepravedne sudove i insinuacije s obzirom na svetu misu.

Izražavaju žaljenje što su, umjesto sućuti prema svim ubijenima tijekom Drugoga svjetskog rata, ali i prema desetcima tisuća likvidiranih nakon prestanka Drugoga svjetskog rata, mnogi pokušali opravdati komunističke zločine potpuno neutemeljeno poistovjećujući komunizam i antifašizam.

Moleći Božje milosrđe i mir svim pokojnima, biskupi su se uvijek zalagali i zalažu se za izgradnju mira među živima imajući na umu da je istinski mir uvijek utemeljen na pravdi i na istini. Posebnu zahvalnost upućuju svima koji su, unatoč stvorenoj hajci, ostali čvrsti u vjeri te molili za pokojne i svima koji su bili i ostali potpora na putu traženja istine.

Biskupi su tajnim glasovanjem izabrali dosadašnjeg predsjednika Biskupske konferencije BiH kardinala Puljića i potpredsjednika nadbiskupa koadjutora Vukšića na nove petogodišnje mandate. Za člana Stalnoga vijeća izabrali su biskupa Semrena.

Pokazati razumijevanje

Odlučili su proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna 2020. Toga dana kardinal Puljić predvodit će misno slavlje u župi Bosansko Grahovo gdje se, prema jednoj od teorija, nalazio rodni grad sv. Jeronima Stridon.

Biskupi i ovom prigodom pozivaju mjerodavne vlasti na donošenje zakona o restituciji i na povrat oduzete imovine.

Budući da je ovo zasjedanje održano u Banja Luci, oni pozivaju lokalne, entitetske i državne vlasti da pokažu osobito razumijevanje za bivšu trapističku opatiju Marija Zvijezda u tom gradu zbog njezina dragocjena doprinosa cijelom ovom kraju, ali i zbog budućega, konstruktivnog za opće dobro, djelovanja Crkve na ovim prostorima.

Biskupi će 15. srpnja 2020. na svetkovinu sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i naslovnika katedrale, sudjelovati na Euharistijskom slavlju koje će predvoditi kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputiti biskup Semren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.