MINISTAR POTVRDIO

Kapidžić: Peticije nisu potrebne, neće biti nikakve izgradnje na mjestu Hotela "Pošta"

Riječ je o urbanističkom projektu "Kvadrant Sirano-Pozorište mladih"

Faruk Kapidžić. FENA

L. M. / Avaz.ba

15.7.2020

Na online press konferenciji obraćanjem građanima ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je rekao da nema potrebe za bilo kakvim peticijama jer se nikakva gradnja neće obavljati na mjestu sadašnjeg hotela "Pošta".

U vezi s rušenjem starog objekta, ministar je rekao da je to neophodno radi sigurnosti svih građana.

- Bilo kakav manji zemljotres bi mogao izazvati velike štete i ugroziti sigurnost građana. Ali do rušenja neće doći sve dok se ne ispune sve zakonske regulative. Na sastanku Ministarstva prostornog uređenja su bili svi saglasni da se treba ukloniti stari objekat isključivo ako će na tom mjestu biti trg.

Cilj je u gradu osigurati što više zelenih površina. To u današnjem vremenu postaje standard svih evropskih gradova, a Sarajevo će sigurno ići ka tom standardu - kazao je ministar Kapidžić.

Podsjetio je da je Odluku o provođenju ventilacionih koridora Vlada KS usvojila 18. juna te naglasio da se lokalitet "Pošta" nalazi upravo u okviru tih koridora.

Naglasio je da je dokument Kantonalni ekološki plan usvojena Strategija KS-a od 2017. do 2022. godine u okviru koje se provodi Zeleni akcioni plan koji je rezultirao studijom o ventilacijskim koridorima u cilju smanjenja zagađenja zraka.

Istakao je da je Ministarstvo gradskim općinama poslalo tačne linije i pozicije koje ti koridori zahvaćaju i koji se od regulacionih planova moraju izmijeniti u skladu s njima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.