PREDSTAVNIČKI DOM

Helez: Nećemo podržati budžet, jer nisu predviđena sredstva za NATO

Priča o tome kako smo mi korak do NATO-a je bila šarena laža, kaže Helez

Helez: Ne može BiH u NATO savez sa dva pokvarena helikoptera. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

15.7.2020

Mislim da je dogovoreno da će budžet biti usvojen, ne mislim da bi SNSD i HDZ pokvarili svoje prisne odnose radi budžeta, kazao je zastupnik u Predstavničkog doma Parlamenta BiH Zukan Helez (SDP).  

- To je znak da će budžet proći u drugom čitanju. Kad je riječ o zastupnicima SDP-a mi smo imali svoje prijedloge. Jasno vam je da budžet ne prati ANP i sva ona priča u vezi NATO-a i ANP-a pada u vodu ako nema sredstva za obnovu i opremu Oružanih snaga u skladu sa NATO standardima. Ne može BiH u NATO savez sa dva pokvarena helikoptera. Stoga zastupnici SDP-a neće podržati budžet jer nema stavke za opremnaje OS BiH – pojasnio je Helez.

Dodao je da ima informaciju kako je na jednoj od sjednica Predsjedništva BiH bilo riječi o ovoj temi.


Helez: Usvajanje budžeta je dogovoreno. Avaz

- Priča li su da se obezbjedi oko 330 miliona KM za OS BiH i da se to uradi s entitetskog nivoa. To se nije desilo. Stoga sva ona priča o tome kako smo mi korak do NATO-a je bila šarena laža – kategoričan je Helez.  

Prema njegovim riječima, usvajanju budžeta doprinijelo je imenovanje u RAK bivšeg direktora RTRS-a koji je u nekoliko navrata negirao genocid u Srebrenici.

- SDA je to podržala i to je sramna odluka ministara iz bošnjačke koalicije u Vijeću ministara BiH. A dogovor je da se imenuje i prijatelj Bakira Izetbegovića koji je na svoju diplomu stavio oznaku tajnosti, a to je Osman Mehmedagić – istakao je Helez.

Govoreći o imenovanju Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH, Helez je kazao da se radi o čestitom čovjeku. 

- Bio je moj komandant u ratu i nemam ništa protiv izbora tog čovjeka - poručio je Helez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.