INTERVENTNA MJERA

Kanton Sarajevo: Za podršku turističkom sektoru izdvojeno milion maraka

Sredstva odobrena nakon analize Turističke zajednice KS uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo

Jeličić: Mjera za očuvanje radnih mjesta. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

15.7.2020

Turistička zajednica Kantona Sarajevo prva je i jedina u Bosni i Hercegovini pokrenula inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru.

Ovaj je sektor pretrpio najveći pad prometa pandemijom koronavirusa. Nakon analize Programa rada i Finansijskog plana Turističke zajednice Kantona Sarajevo za 2020. godinu, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, u ovu namjenu bit će izdvojena sredstva u iznosu od million KM.


Provedena procedura

- Nakon provedene procedure, koja je na žalost korisnika dugo trajala, komisija je po propisanim procedurama iz javnog poziva navedena sredstva usmjerila kao interventnu mjeru za očuvanje radnih mjesta i fiskalne stabilnosti djelatnicima u turizmu za poslovne subjekte koji su u 2019. godini najviše participirali u ostvarivanju prihoda Turističke zajednice uplatama boravišne takse.

Od navedenih 1.000.000 KM interventna sredstva raspodjele usmjerit će se prema hotelijerima koji su ostvarili najveći broj noćenja u prethodnoj godini (80 procenata), agencijama koje su dovele najviše turista u Kanton Sarajevo (15 procenata) i turističkim vodičima sa izdatom iskaznicom (5 procenata) - naveo je u saopćenju Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Dodaje se da će se isplata sredstava obaviti do kraja sedmice, tako da će se, barem malo, poboljšati stanje u ovoj najugroženijoj privrednoj djelatnosti.

Nenadić: Vlada dala saglasnost. Arhiv

- Ujedno želim istaći da se Turistička zajednica i Ministarstvo privrede kantona Sarajevo zahvaljuju turističkim radnicima na strpljenju.

Otvaranje granice BiH prema evropskim zemljama i otvaranje granica prema ostalim zemljama, čiji stanovnici nisu doživjeli veliki ekonomski udar pandemijom koronavirusa COVID 19 i koji posjeduju validne potvrde o zdravstvenom stanju, su jedini koji mogu doprinijeti revitalizaciji hotelskog smještaja i ostalih turističkih ponuda kojima naša zemlja obiluje.

Sporost federalne administracije

Nažalost, ovdje se mora istaći sporost administracije na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja još uvijek nije dostavila planirana sredstva MMF-a prema Kantonu Sarajevo, a kantonalno ministarstvo privrede je primilo i obradilo 3.087 upitnika za pomoći privrednim subjektima koji su u mjesecu aprilu i maju imali veliki pad prihoda - navodi se u saopćenju. 

Kako se precizira, ovim aktivnostima obuhvaćena je isplata minimalnih plaća za april i maj za više od 10.000 radnika čiji su poslodavci ispunili kriterije javnog poziva Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, uz napomenu da su se općine pridružile ovom programu pomoći privrednicima i fizičkim licima koja su svoju djelatnost registrovali u općinama.

Pecikoza: Podrška premijeru Nenadiću i ministru Jeličiću. Arhiv

Zastupnik SBB-a u kantonalnoj Skupštini, Fahrudin Pecikoza, pohvalio je potez Vlade KS u nastojanjim da se smanje posljedice pandemije i u ovom sektoru.

- Zahvaljujući velikim naporima, prije svega kantonalnog premijera Marija Nenadića i ministra Draška Jeličića, to se sve "zavrtilo" i uspješno realiziralo. Na tome ih treba čestitati - rekao je Pecikoza.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.