ETIČKI KOMITET

Ismetu Gavrankapetanoviću žele oduzeti ljekarsku licencu

Ovo je borba za moju dragu Nadin ali i za svako bolesno dijete. Zakleo sam se Hipokratu to je moj put i moj život, kaže Gavrankapetanović

Gavrankapetanović: Zakleo sam se Hipokratu. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

15.7.2020

U 15 sati je počela sjednica Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo na kojoj će se raspravljati i o prijavi protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, v.d direktora Opće bolnice u Sarajevu. On je, podsjećamo, prijavljen jer je pokušao skrenuti pažnju na sraman slučaj odbijanja liječenja maloljetne djevojčice Nadin Smajović.

Iako je prijavljen, nije mu upućen poziv da prisustvuje sjednici Komiteta i kaže svoj stav.

Prof. dr. Gavrankapetanović rekao je za "Avaz" da je danas čuo kako će se predložiti oduzimanje licence za njega, a razlog je zato što u slučaju male Nadin Smajlović nije stao iza Referentnog centra.

 - Prijava protiv mene je radi moje javno izgovorene riječi da je nama liječenje bolesnog djeteta svetinja i da niko nema pravo uskratiti liječenje bolesnom djetetu. Javna demonstracija sile da to dijete neće biti liječeno meni je sramna i danas to isto mislim kao i kad sam pozvao na razum na TV N1  prije pola godine.  Ljekar je svjetionik u društvu ili bi to trebao biti. Nema sankcije za moj stav i borbu svim svojim bićem da bolesno dijete mora biti liječeno koja će me zaustaviti.  Neka oduzimaju licence i prijete. Uvijek ću stati ispred bolesnog djeteta i zaštititi ga od surovosti sa bilo koje strane. Ovo je borba za moju dragu Nadin ali i za svako bolesno dijete. Zakleo sam se Hipokratu to je moj put i moj život - rekao je Gavrankapetanović za "Avaz"

Na čelu Ljekarske komore Kantona Sarajevo je prof. dr. Ksenija Miladinović, potpredsjednik je dr. sci. med. Sanjin Musa.

Odbor za medicinsku etiku i deontologiju (Etički komitet) čine: prof. dr. Enra Suljić, predsjednica, prof. dr. Senad Mehmedbašić, prim. mr. sci. med. dr. Snježana Marjanović Lisac, mr. sci. med. dr. Mersiha Bašić Muharemović, mr. sci. med. dr. Elma Ćatović Baralija, prim. dr. Elma Vukotić, prim. dr. Tihomir Bera, prim. dr. Ševala Hebibović i dr. Malik Vodopić. Za donošenje odluke je potrebno pet glasova.

Inače, brojna udruženja i nevladine organizacije pružile su podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, v.d. direktoru Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, nakon što je pokušao pomoći maloj Nadin Smajlović.

Saopćenje, iza kojeg stoje "Zelene beretke" Stari grad, Udruženje maloljetnih boraca Stari grad, Udruženje RVI Igman 92 – 95 Ilidža zatim Udruženje Savez boračkih organizacija i Abnora OSG koji okuplja osam organizacija među kojima su Patriotska Liga, Demobilisani borci, Organizatori i pokretači otpora, JOB Unija veterana, Odred Širokača, 115. brigada, 2. brdska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.