POTPISALI UGOVORE

Njemačka kompanija pokreće proizvodnju u BiH: Saradnja "Selzer Grupe" i "ASA Grupacije" rezultirati će sa 300 novih radnih mjesta

U 2021. godini u Sarajevu bit će otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila

S današnjeg potpisivanja ugovora. AVAZ

Avaz.ba

15.7.2020

"Selzer Grupa" i "ASA Grupacija" potpisali su danas ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.  

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti "ASA Grupacije" u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a "ASA Grupacija" će pružiti kompletnu infrastrukturu te obuku i zapošljavanje radnika.

- Zadovoljstvo nam je da smo danas zvanično potvrdili saradnju sa "Selzer Grupom" koja je odlučila investirati u BiH i izabrala "ASA Grupaciju" kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti Grupacije za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i „one stop“ koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH - izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije. 


S današnjeg potpisivanja ugovora. AVAZ

Selzer Grupa uskoro obilježava 100 godina poslovanja i u toku 2020. godine je potpisala ekskluzivan ugovor sa vodećim proizvođačem automobila u Evropi kojim je potvrdila lidersku poziciju u proizvodnji komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.  

- Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine Evropskoj uniji te makroekonomske, a posebno stabilnosti valute. Proizvodni pogon u Sarajevu predstavlja dodatni motiv za "Selzer Grupe" zbog pristupa kvalificiranoj radnoj snazi te visokoobrazovnim kadrovima koji ce imati priliku da budu angažovani na najnovijim tehnologijama dostupnim u autoindustriji - dodao je Lutz Henkel, Predsjednik Uprave Selzer Grupe.  

Poslovni objekat u Rajlovcu nalazi se na površini od više od 5.000 metara kvadratnih, a u prvoj fazi projekta planirana je instalacije opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtjevima automobilske industrije.  

S današnjeg potpisivanja ugovora. AVAZ

Nedim Musić, direktor "Olympia Capital Partners", glavni investicioni savjetnik "Selzer Grupe" pri odabiru buduće lokacije poslovanja je istakao da je saradnja sa "Selzer Grupom" i "ASA Grupacijom" rezultirala jednom od najvećih direktnih stranih investicija u autoindustriji u BiH i regionu. 

- Investicija u inovativne i tehnologije budućnosti će stvoriti blizu 300 direktnih radnih mjesta i predstavljati priliku za dodatni razvoj lokalnih dobavljača jasno ukazuje da je Bosna i Hercegovina konkurentno tržište za proizvodnju i izvozno orijentirane kompanije - rekao je Musić.

Svečanost potpisivanja ugovora bila je i prilika za upoznavanje investitora sa aktivnostima lokalne zajednice o čemu su imali priliku razmijeniti informacije sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.