PROGNOZE SA HARVARDA

Bosna i Hercegovina će se do 2028. godine razvijati dvostruko brže od Hrvatske

Prema ovom istraživanju, naša država imat će prosječnu godišnju stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) 4,07 posto

Avaz.ba / Index. hr

16.7.2020

Očekivani razvoj tranzicijskih država. Harvard/Index

Bosna i Hercegovina imat će gotovo dvostruko brži razvoj privrede do 2028. godine u odnosu na Hrvatsku, zaključak je projekcija koje objavljuju stručnjaci uglednog američkog univerziteta Harvard.

Prema ovom istraživanju, naša država imat će prosječnu godišnju stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) 4,07 posto, a Hrvatska, koja je članica Evropske unije, samo 2,16 posto, prenosi Index.hr. Među tranzicijskim zemljama brži rast od Hrvatske imat će i Albanija sa 3,38 posto.

- I dok se u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika gospodarskog rasta može ponajprije pripisati njihovoj nerazvijenosti, pa time i nižoj osnovici s koje kreću i kod koje se svaki rast gospodarske aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke, kod drugih zemalja koje će se razvijati brže od Hrvatske to uglavnom nije slučaj – prenosi Index.

Tako stručnjaci sa Harvarda očekuju da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a Slovačke do 2028. godine iznositi 3,28 posto, Poljske 3,19, Rumunije 3,03, Srbije 2,9... Bržu dinamiku razvoja od Hrvatske u narednom će desetljeću imati i Slovenija, u prosjeku 2,35 posto na godinu, kao i Sjeverna Makedonija, 2,26, te Češka, 2,19 posto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.