TRAŽENJE NESTALIH ŽRTAVA

Počeli radovi na ekshumaciji na lokalitetu Tomašice u Prijedoru

Postoje informacije, kako navode u Tužilaštvu BiH, da se na pomenutoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci bošnjačkih žrtava, ubijenih na području Prijedora 1992. godine

Nepristupačan teren – potrebni pripremni mehanički radovi. G. Kaurin

Piše: G. K. / Avaz.ba

16.7.2020

Prema navodima iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH nalazi se na nepristupačnoj lokaciji u mjestu Tomašica, potok Grubinac, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti pripremni radovi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba. 

Postoje informacije, kako navode u Tužilaštvu BiH, da se na pomenutoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci bošnjačkih žrtava, ubijenih na području Prijedora 1992. godine.

Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe (INO), ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.


Počeli prioremni radovi. G. Kaurin

Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora, na ovoj lokaciji, započet je u koordinaciji sa udruženjima žrtava, koji su informacije o lokalitetu dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području.

Proces radova na pripremi terena i eskhumaciji nastavit će se i u narednim danima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.