PODRŠKA UGLEDNOM LJEKARU

Vijeće Stomatološkog fakulteta: Profesoru Gavrankapetanoviću poznati „centri moći“ već duže uskraćuju osnovna ljudska prava

Pozivaju akademsku zajednicu i Univerzitet u Sarajevu da podrže i zaštite svog uglednog člana u njegovom radu

Gavrankapetanović: Preispitati zakonitost postupanja Ljekarske komore. Arhiv

Avaz.ba

16.7.2020

Vijeće Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu, a uvažavajući činjenicu postupanja Etičkog komiteta Ljekarske komore prema uvaženom prof. dr. sci. Ismetu Gavrankapetanoviću, donijelo je Odluku kojom daje apsolutnu podršku prof. dr. sci. Ismetu Gavrankapetanoviću, navodi se u saopćenju Stomatološkog fakulteta.

Oni pozivaju akademsku zajednicu i Univerzitet u Sarajevu da podrži i zaštiti svog uglednog člana u njegovom radu.

- Svjedoci smo da uvaženom profesoru već duže vrijeme poznati „centri moći“ uskraćuju osnovna ljudska prava, kao što je pravo na rad i pravo na izražavanje vlastitog mišljenja odnosno slobodu govora. Pažljivim čitanjem Kodeksa medicinske etike i deontologije stiče se dojam da oni koji su podržali aktivnosti protiv uvaženog prof. dr. sci. Gavrankapetanovića su, zapravo, oni čija bi se odgovornost trebala ispitati.

Molimo nadležne institucije da se preispita zakonitost postupanja Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Naime, Ljekarska komora Kantona Sarajevo je u više navrata do sada pokazala da radi pod uticajem „centara moći“, te je svojim postupcima prekršila ljudska prava uvaženog profesora.

Svaka šutnja je podrška aktivnostima Ljekarske komore Kantona Sarajevo i „centrima moći“ koji usmjeravaju rad već spomenute Komore. Pozivamo sve one koji se ne slažu sa progonom uvaženog profesora da to i javno kažu – piše u saopćenju Stomatološkog fakulteta sa klinikama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.