ALARMANTNO

Zbog korone u TK hospitalizirana 62 pacijenta: Iz UKC Tuzla traže 75 „spornih“ respiratora

Potrebno platiti još 130.000 KM firmi koja će ih razdijeliti ustanovama

Stigli 25.aprila, još nikada nisu podijeljeni. Fena

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

16.7.2020

Preostalih 20 respiratora koje je firma “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića uvezla iz Kine u BiH 27. maja konačno je jučer odvezeno sa Sarajevskog aerodroma.

No, kako saznajemo, kako pandemija ne jenjava, Klinički centar Univerziteta Tuzla zatražio je da im se dostavi na upotrebu 75 respiratora.


Čekali mjesecima

Ove respiratore je, po ugovoru, preuzela Federalna uprava civilne zaštite, koja je za nabavku 100 aparata platila 10,5 miliona KM.

Svi ovi aparati, čiju nabavku mjesecima istražuje Tužilaštvo BiH, nalaze se uskladišteni u Rajlovcu, u prostorijama jedne privatne kompanije. Ranije je Tužilaštvo saopćilo da se ovi respiratori ne mogu koristiti u velikim bolničkim ustanovama.

No, još nije donesena odluka da se oni podijele medicinskim ustanovama iako je prvih 80 stiglo prije tri mjeseca, što nam je potvrdio i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Kadribegović: Raspisati tender. Arhiv

Prema njegovim riječima, sada je potrebno raspisati javni poziv kako bi se osigurao autorizirani predstavnik koji će postaviti uređaje po zdravstvenim ustanovama. Ova vrsta posla trebala bi okvirno koštati oko 130.000 KM.

- Potom će Institut za mjeriteljstvo uraditi verifikaciju medicinskih aparata. Prije toga mora se sve postaviti, završiti obuka osoblja i dostaviti rezervni dijelovi. Ova firma će sve i transportirati i montirati, ali mora ići putem javnog poziva - kazao je Kadribegović.


Poslali zahtjev

On je, navodi, obavijestio Federalni štab da je potrebno uputiti dopis kantonalnim ministarstvima zdravstva da kontaktiraju ustanove kako bi se utvrdilo koliko je gdje potrebno respiratora.

- Iz UKC-a Tuzla su već poslali zahtjev i traže 75 respiratora, a ne znam trenutno je li to isključivo samo za njih ili za cijeli kanton. Taj zahtjev je stigao prije 15 dana. Traže i drugu opremu - rekao nam je Kadribegović.

Broj aktivnih slučajeva u Tuzlanskom kantonu trenutno iznosi 569, a broj hospitaliziranih ponovo je prešao 60 i sada iznosi 62, dok su na respiratoru dvije osobe.



SIPA sve uzela

Pripadnici SIPA-e su prije četiri dana, prema naredbi Tužilaštva, s Aerodroma Sarajevo izuzeli dokumentaciju koja se odnosi na uvoz prvih 80 respiratora. Izuzeti su originalni ugovori s carinske ispostave. Ranije su bile dostavljene kopije, pa je Tužilaštvo zatražilo originale. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.