VELIKI USPJEH

U Općoj bolnici prvi put urađen carskim rezom porod trudnice zaražene koronavirusom

Radi se o pacijentici iz Goražda, trećerotki i terminskokoj trudnici sa dva prethodna carska reza

Poštovali sve procedure. Opća bolnica Sarajevo

Avaz.ba

16.7.2020

Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, medicinski tim je danas po prvi put tokom pandemije uradio porod carskim rezom pacijentici pozitivnoj na koronavirus. 

Radi se o pacijentici iz Goražda, trećerotki i terminskokoj trudnici sa dva prethodna carska reza, kojoj je u sklopu preoperativne pripreme prije dva dana na PCR testiranju utvrđeno da je zaražena koronavirusom.

Operacija je urađena prema trenutnim smjernicama za Covid pozitivne trudnice u spinalnoj anesteziji, koja se već rutinski primjenjuje u Općoj bolnici na ginekološko-akušerskim operativnim zahvatima.

Tokom operativnog zahvata, koji je urađen u skladu s protokolom, pacijentica je sve vrijeme bila budna i u komunikaciji s operativnim timom. Postoperativno stanje majke je uredno kao i novorođenčeta, koje je uz majku uz sve preporučene mjere zaštite i samozaštite.

Veliki poduhvat. Opća bolnica Sarajevo

Majka i beba su smješteni u porodiljsku sobu, planski određenu za ovakve slučajeve, a sve u svrhu normalne funcije porodilišta kao i prije pandemije.

Medicinski tim koji je danas uradio carski rez pacijentici pozitivnoj na Covid-19. predvodila je prim. mr. sci. dr. Aida Đurđević, šefica ginekološko- akušerskog Odjeljenja, asistenti dr. Adnan Pezo ,dr. Sead Ibrahimović, a u anesteziološkom timu su bili dr. Dejana Đonović-Omanović i anestetičar Nefis Guhdija, te instrumentari MT Sajma Dacić i Enida Izmirlić.

Za novorođenče je bila zadužena dr. Jasmina Šlaku, šefica Odjeljenja za pedijatriju i pedijatrijski medicinki tehničar Maida Arapović.

- Buduće mame informišemo da porodilište Opće bolnice radi u punom kapacitetu poštujući sve preporučene epidemiološke mjere - saopćeno je iz Opće bolnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.