PRUŽIO PODRŠKU

Dr. Bjeković: Društvo se zahvaljujući prof. Gavrankapetanoviću diže iz pepela

Dr. Goran Bjeković se osvrnuo na odluku o oduzimanju ljekarske licence i pružio bezrezervnu podršku dr. Gavrankapetanoviću

Doktor Goran Bjeković. Arhiv

Piše: A. M. / Avaz.ba

16.7.2020

Doktor Goran Bjeković, predsjednik Skupštine nezavisnog strukovnog sindikata RS komentarisao je odluku Etičkog komiteta Ljekarske komore KS kojom je najavljen nastavak oduzimanja ljekarske licence prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, uglednom ljekaru i direktoru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Gavrankapetanović je, podsjećamo, prijavljen Komori jer je pokušao skrenuti pažnju na sraman slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajović. Ipak, iako bez kvoruma, Etički komitet je predložio da se nastavi oduzimanje njegove licence. Od devet članova, pet ih je bilo prisutno, a četiri su za nju glasala.

U reakciji, koju donosi "Avaz", Bjeković se osvrnuo na ovu odluku i pružio bezrezervnu podršku dr. Gavrankapetanoviću:

- Doktorima kao ljudima koji žive na ovim trusnom području je zakon pacijent što smo pokazali sve vrijeme i najtežih životnih drama 90-ih godina gdje je pravi doktor liječio sve, bez obzira na rasnu, vjersku i socijalnu pripadnost... A posebno smo svi slabi na djecu.. Ortopedija kao grana medicine najviše se i zasniva na oboljenjima djece i borbi za zdravlje i blagodat najmlađih, počev od toga da mu omogućimo da sjedi, hoda, trči. Samo oni koji su to doživjeli znaju sta znači to tako malo, a tako mnogo za naše najmilije. Iz te vještine se pokazalo da mogu imati koristi i stariji. Sve je zasnovano na djeci i sigurno kao neko ko je najstručniji na našim prostorima prof. Ismet Gavrankapetanović je nosilac te uloge i najveći protagonista dječijeg programa ortopedije današnjice što je potvrdio na brojnim kongresima i radom u mnogim zemljama širom svijeta. Tako da izražavamo punu podršku u ovom historijskom trenutku za naš narod i državu našem profesoru dr. Gavrankapetanoviću u njegovoj iskrenoj energiji i želji da pomogne djeci, posebno onoj od koje je zvanični državni zdravstveni aparat digao ruke i ponovo se dižemo iz pepela gorčine i dajemo svjetlost trenutku nade koju nam uliva poštovani prof. Gavrankapetanović koji je ponovo pobijedio u svom nastojanju da se pomogne najmilijim i najmlađim članovima našeg društva koje se zahvaljujući prof. Gavrankapetanoviću diže iz pepela - rekao je dr. Bjeković.

Ovaj sindikat danas broji 2100 radnika i djeluje u skladu s načelima slobodnog sindikalnog  organizovanja i djelovanja, a u cilju zaštite profesionalnih, socijalnih i ekonomskih prava i dostojanstva rada doktora medicine i stomatologije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.