MOSTARSKI UMJETNICI

Muzičkom razglednicom obilježena godišnjica obnove Starog mosta i upisa na UNESCO-ovu listu

Bio nam je cilj da prikažemo jednu lijepu sliku, rekao Bešlić

Obilježena godišnjica obnove Starog mosta. ARHIV

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

16.7.2020

Promocijom Muzičke razglednice Mostara večeras je u ispred Doma hercega Stjepana Kosače obilježena godišnjica obnove Starog mosta i upisa ovog spomenika i star egradske jezgre na Listu UNESCO-a. 

- Muzička razglednica je pozdrav svijetu i mi na ovaj način želimo da svijet ne zaboravi Mostar. Kada govorimo o Starom mostu, kulturno-povijesnoj baštini i UNESCO-u, onda je to vrlo interesantno za svijet, a zaštita te baštine je vrlo cijenjena. S druge strane, mostovi su uvijek spajali ljude i Mostar je kozmopolitski grad koji je uistinu interkulturalni grad - rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara. 

Iako su se ovi događaji prethodnih godina obilježavali na platou ispod Starog mosta, Bešlić je kazao da to što je promocija održana ispred „Kosače“ nema nikakvu političku konotaciju.

- Jednostavno, željeli smo biti na prostoru gdje ima puno ljudi, a ovaj trg je , ipak, prometan. Jer, ove godine zbog situacije s koronavirusom nismo pozivali ljude. Bio nam je cilj da prikažemo jednu lijepu sliku. Da nije koronavirusa, zasigurno, na platou ispod Starog mosta bismo pripremili bogat program u kojem bi sudjelovale sve naše kulturne institucije, kako smo to bili i planirali, ali, ova vanredna situacija je sve to poremetila - rekao nam je Bešlić. 

S promocije - Avaz
Dnevni avaz
Ljubo Bešlić - Avaz
Damir Bunoza - Avaz
Amir Pašić - Avaz

Ovom događaju je prisustvovao i profesor Amir Pašić, ugledni arhitekta , koji je direktni učesnik obnove Starog mosta i koji je vodio izradu dokumenta nominacije za upis na UNESO-ovu listu.

- Upis na Svjetsku listu znači jako puno i to bismo trebali gledati sa aspekta u kakvom su stanju Stari most i Stari grad. Oznaku da smo na Svjetskoj listi trebamo shvatiti kao obavezu da čuvamo Most i da se brinemo o Starom gradu - naglasio je prof. Pašić. 

U fokusu Muzičke razglednice je pjesma „Hercegovina“ mostarskog benda Zoster u čijoj izradi je učestvovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta muzika i filma, za koju je aranžman uradio Damir Bunoza, dirigent Simfonijskog orkestra Mostar. 

- Pjesma, koja je inače jednostavna, obrađena je na totalno drugačiji način u jako zanimljivom aranžmanu, s drugačijim ritmovima, pojavljuju se i gudači i puhači, udaraljke i mnogi drugi instrumenti i jako sam zadovoljan kako je sve to ispalo. Ovom razglednicom poslat ćemo jednu lijepu čestitku UNESCO-u iz Mostara koja će pokazati da Mostar i dalje živi, da ima svoje umjetnike i da radi i u vrijeme pandemije koronavirusa - istaknuo je Bunoza. 

Organizator ovog događaja bio je Grad Mostar, a projekt izrade ove razglednice povezao je MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca među kojima je Mario Knezović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.