BIO RATNI HIRURG

Impresivna biografija Ismeta Gavrankapetanovića: Liječio i Aliju Izetbegovića, spasio hiljade bolesne djece

Tri decenije je proveo na KCUS-u, gdje je i u najtežim ratnim danima bio na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i borcima

Bio lični ljekar Alije Izetbegovića. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

17.7.2020

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je proteklih dana u žiži javnosti jer je pokrenuta procedura da mu se oduzme ljekarska licenca, jedan je od nosilaca razvoja ortopedije u BiH i jedan od njenih simbola u ratu i u miru. Iza sebe ima impresivnu biografiju.

Tri decenije je proveo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je u najtežim ratnim danima bio na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i borcima na mnogim ratištima u BiH. Odškolovao je novu generaciju vrsnih ortopeda.

Za njega se navodi da je u ratu spasio hiljade boraca, a u miru stotine teško bolesne djece. I nikada nikoga nije vratio niti odbio. Za sve je uvijek imao vremena.

Rame uz rame sa svjetskim ortopedima radio je operacije u najreferentnijim ortopedskim klinikama svijeta.

U BiH je neprikosnoveni ortoped. Bio je i lični ljekar prvog predsjednika Predsjedništva BiH, rahmetli Alije Izetbegovića. Vodio se i kao hirurg Prvog korpusa Armije RBiH i brinuo se o hiljadama boraca.

Kada je Alija Izetbegović pao u svojoj kući, Gavrankapetanovića su prvog pozvali. On ga je u naručju unio u vozilo i odvezen je u bolnicu. Prvi predsjednik RBiH je i pristao ići u bolnicu pod uvjetom da kraj njega bude dr. Ismet Gavrankapetanović.

Pratio ga je i na hadž ratne 1994. godine, u vrijeme sedmodnevnog primirja. Tada je u grupi bilo 350 ranjenika, o kojima je, također, vodio računa. U Sarajevu je cijenjen, na Istoku i Zapadu priznat.


Brojne ljekarske asocijacije

Dr. Ismet Gavrankapetanović rođen je Sarajevu 1962. godine. U rodnom gradu završio je Prvu gimnaziju kao učenik generacije te Medicinski fakultet 1986. godine. Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu. Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik. Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.