POTPREDSJEDNIK SDA

HDZ ne može blokirati usvajanje budžeta

Imamo dovoljno ruku, SNSD-a i SDA, uz ove ostale stranke, koje mogu izglasati budžet

Nema odustajanja od UIOBiH. ARHIV

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

18.7.2020

Safet Softić, potpredsjednik SDA i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da vjeruje da će budžet biti usvojen naredne sedmice i na Domu naroda i da neće doći ni do kakvih blokada.


OSA na čekanju

Prema njegovim riječima, HDZ, iako se to danima provlači kroz medije, ne može blokirati usvajanje budžeta, od čega zavisi i održavanje lokalnih izbora.

- S obzirom na ove dogovore koji su realizirani, mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Jedino što, eventualno, može stvoriti neku zadršku jeste onaj amandman koji je prošao na Predstavničkom domu, a odnosi se na migrantsku krizu. To može biti predmet spora, druge stvari ne - kaže Softić. 

Ako SNSD ostane pri stavu da glasa za budžet, Softić tvrdi da „neće moći HDZ tu ništa posebno učiniti“.

- Imamo dovoljno ruku, SNSD-a i SDA, uz ove ostale stranke, koje to mogu izglasati. Nama je potrebno osam glasova da budžet prođe, ne vidim tu neke probleme - navodi Softić. 

Ocijenio je da su imenovanja na Vijeću ministara odblokirala druge procese, poput budžeta. No, kako kaže, sada je potrebno vidjeti šta će biti s OSA-om i Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), od koje SDA ne odustaje.

- Što se tiče Ministarstva sigurnosti, to je imenovanje uvršteno na dnevni red naredne sjednice. Ali OSA i UIO će biti predmeti dodatnih pregovora na nivou stranačkih delegacija - dodao je Softić.

Napravili ustupke

Na pitanje da li je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, kazao da je UIOBiH isključivo pozicija koja pripada Hrvatima, Softić je odgovorio da je Čović dao nesmotrenu izjavu.

- SDA ima politiku da se stvari pomjeraju naprijed. Mi smo zbog budžeta i izbora napravili neke ustupke na Vijeću ministara. Mi želimo naprijed, ali ti ustupci idu sada na štetu SDA. No, u svakom slučaju, vidjet ćemo šta će se desiti. Mi ćemo istrajavati na poziciji UIO i nema razloga da odustanemo - kaže Softić. 


HDZ dobio šta je već imao

Softić kaže da su SNSD i HDZ na Vijeću dobili pozicije koje su već imali i da se tu nikakva suštinska promjena nije desila.

- SIPA-u je dobio SNSD, kao i RAK. Nema tu gubitka za bošnjačke pozicije. Nama je važno da se budžet usvoji i da se održe lokalni izbori, što je pitanje od velikog značaja za ovu zemlju. Zbog toga i pravimo ustupke. I HDZ je dobio što je već imao - kaže Softić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.