PREKRŠEN ZAKON

Pravosnažna presuda Kantonalnog suda: Nezavisni odbor u Goraždu smijenjen nezakonito

Zbog odluka vezanih za nezakonitu smjenu Nezavisnog odbora, Vladu i Skupštinu BPK Goražde upozoravali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i ambasador SAD u BiH, Erik Nelson

Pravosnažna presuda Kantonalnog suda Goražde. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

18.7.2020

Kantonalni sud u Goraždu odbacio je žalbu kantonalnog pravobranioca i potvrdio presudu Općinskog suda, po kojoj je Nezavisni policijski odbor smijenjen nezakonito. BPK Goražde je naloženo da članovima smijenjenog Nezavisnog odbora isplati naknade za rad za period avgust – novembar 2019. godine sa zateznim kamatama, te da im nadoknadi troškove parničnog postupka.

U obrazloženju presude, pored ostalog, navedeno je da je Skupština BPK prekršila zakon tako što je 31. jula prošle godine imenovala novi Nezavisni odbor, prije isteka mandata prethodnog, čiji je mandat trebao trajati do decembra. Pri tome nije donešena odluka o smjeni tada aktuelnog Nezavisnog odbora, niti su njegovi članovi podnijeli ostavku.

- Imenovanjem i konstituisanjem Nezavisnog odbora, prije isteka mandatnog perioda od četiri godine prethodno imenovanog Nezavisnog odbora, Skupština BPK je postupila suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima – navodi se u pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda Goražde.

Zbog odluka vezanih za nezakonitu smjenu Nezavisnog odbora, Vladu i Skupštinu BPK Goražde upozoravali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i ambasador SAD u BiH, Erik Nelson, koji su u zajedničkom pismu u februaru ove godine vlasti u BPK Goražde pitali jesu li predane demokratskim standardima u ovoj oblasti. 

- Pored veoma problematične odluke o imenovanju sadašnjeg Nezavisnog odbora iz jula 2019. godine, o čemu se već izjasnio visoki predstavnik u svom pismu od 9. septembra 2019. godine, duboko smo zabrinuti da vlasti u BPK Goražde, a sada posebno Nezavisni odbor, nastavljaju da zanemaruju ključne principe transparentnosti i odgovornosti. 

Negativna ocjena rada policijskog komesara od Nezavisnog odbora iz januara 2020. godine, i to nakon što je Nezavisni odbor već usvojio izvještaje o zadovoljavajućem radu u oktobru, novembru i decembru 2019. godine, čini se da onemogućava racionalno objašnjenje i otvara ozbiljna pitanja u vezi s transparentnosti i odgovornosti – navodi se u pismu Incka i Nelsona, uz opasku da zvaničnici u nepolitičkim institucijama ne bi trebali biti sankcionirani niti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji.

Ako je njegovo imenovanje izvršeno suprotno zakonu, sada se postavlja pitanje legalnosti odluka novog Nezavisnog odbora, koji je u međuvremenu dao negativnu ocjenu, a potom i smijenio policijskog komesara Adema Lakovića. Prije nekoliko dana raspisao je i javni konkurs za izbor novog policijskog komesara MUP-a BPK Goražde.

Tokom posjete BPK Goražde, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Mirza Hadžiabdić, najavio je da će inicirati sastanke sa predstavnicima međunarodnih organizacija, kako bi se definirala i uredila pitanja vezana za što efikasniji rad policije, ali i potpunu depolitizaciju policijskih struktura.

- Stvara se dojam da je sve više priče o nezavisnosti policije, a u praksi imamo situacije u kojima je sve više političkog uticaja na rad policije. Takav primjer ne bilježimo samo u Goraždu već i u drugim kantonima u FBiH, u kojima se pod vrlo čudnim okolnostima vrše smjene policijskih komesara, odnosno na određeni način se vrši politički uticaj putem raznih nezavisnih odbora – kazao je Hadžiabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.