ONKOLOŠKI PACIJENTI

Lučkin: Spremna zalagati se za novu generaciju lijekova i za ukidanje listi čekanja

Karcinom dojke nije moguće prevenirati

Avaz.ba / Fena

Selma Lučkin

Foto: FENA


Predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od karcinoma dojke 'Renesansa' Selma Lučkin kaže da, nažalost, žene sve mlađe životne dobi obolijevaju od karcinoma dojke. Često, poput rada u frizerskim salonima gdje udišu hemikalije, na radnom mjestu nisu ili su nedovoljno zaštićene.

- To su uglavnom radno sposobne pacijentice. Najčešće s posla odlaze na terapije, nakon toga vraćaju se na posao. Nakon operacije, većini je odstranjen veliki broj limfnih čvorova iz pazušne jame. Zbog toga je moguć limfedem (oteknuće tkiva koje se može spriječiti, ali ne može izliječiti) - naglasila je za Fenu. Dodaje da, uostalom kao većine ovdašnjeg stanovnika, ni položaj onkoloških pacijenata nije sjajan.

- Čak i u ovom periodu Covid 19 onkološki pacijenti imaju redovne terapije, tu nije bilo zastoja. Uvijek smo spremne zalagati se za novu generaciju lijekova i za ukidanje listi čekanja za dobivanje lijeka - poručila je Lučkin.

Naglašava da karcinom dojke nije moguće prevenirati, već samo rana detekcija bolesti daje dobre rezultate u liječenju. Bitno je podizanje svijesti o značaju samopregleda.

- Morate upoznati svoje tijelo, na najmanji nagovještaj ići doktoru. Nažalost, i djevojke od 18 godina su pacijenti- poručila je.

Lučkin ističe da je, baš kao i u BiH, slična situacija i u regiji. Još je, kako kaže, sramota biti bolestan. 

- Ali i tamo se udruženja bore za podizanje svijesti o ovoj bolesti. Okruženje i mi smo otprilike u istoj situaciji, skoro da nema razlika u liječenju - kazala je.

Selma Lučkin izabrana je za predsjednicu Udruženja "Renesansa", na skupštini u junu ove godine. Prioriteti su joj kaže da 'osvježi' aktivnosti Udruženja i animira, posebno pacijentice tek operirane od karcinoma dojke, da im se pridruže u zalaganju za onkološke pacijente i njihova prava.

- Mnogi mogu osjećati empatiju. Ipak jedino mi možemo shvatiti jedna drugu, biti potpora u teškim trenucima. Jedino onaj ko je sve to prošao može se boriti i zalagati za sebe, ali i slične ili iste sebi. Za inovativne lijekove, ortopedska pomagala, za sve ono što je potrebno za bolji i kvalitetniji život onkoloških pacijenata - poručila je Lučkin u razgovoru za Fenu.

Zdravlje
Pravilno čuvanje lijekova
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na