NA POZIV OSMANAGIĆA

Profesor Esad Duraković u Bosanskoj dolini piramida: Čudi me službena nauka

Iako mu je ovo bila prva posjeta, u budućnosti je najavio da će biti češći gost Bosanske doline piramida

Duraković i Osmanagić: Prva posjeta. Facebook

Piše: E. T. / Avaz.ba

19.7.2020

Esad Duraković,  profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti BiH, Sirije, Jordana i Egipta jučer je prvi put bio u posjeti Kompleksu Ravne u Visokom. Sa dr. Semirom Osmanagićem obišao je Muzej Fondacije kao i tunele Ravne. 

- Mada me dr. Osmanagić pozivao i ranije, nije bilo prilike i jako mi je žao, jer tek sad vidim da sam na gubitku što nisam više puta bio ovdje i što sam čekao ovoliko. Riječi su moje oruđe, ja sam univerzitetski profesor, ali u ovakvim prilikama nedostaju mi prave riječi da opišem svoju impresiju objektom, stručnošću, trudom koji je uložen i naročito, možda više od svega svojom neizrecivom začuđenošću da ovako grandiozan projekat ne podržavaju veće instituciie i država, jer ovo može biti regionalni i evropski projekat. Pri svemu tome posebno me čudi službena nauka, preko onoga što ja znam, nije prepoznala u ovom objektu svoju šansu da ide naprijed, nego svojim odnosom prema ovom projektu pokazuju da je oficijelna nauka stagnirajuća, konzervirajuća u jednom negativnom smislu i zato bih kao čovjek koji je cijeli život u nauci preporučio da se naučnici ovime pozabave i da nađu načina da mijenjamo naša saznanja o našoj povijesti, jer moglo bi vrlo lako biti da imamo krivotvorenja u službenoj povijesti ljudskog roda općenito. Nauka po mom razumijevanju ima jednu osnovnu karakteristiku, a to je vizija i stalno kritičko preispitivanje. Istinski naučnik nije onaj ko je zakovao svoje stavove i brani ih, nego je naučnik onaj koji stalno preispituje svoje domašaje, rezultate i ima viziju. Nažalost, u akademskoj zajednici takvih nemamo mnogo, a vjerovatno je problem i sujeta, ljudi su često sujetni, ne mogu podnijeti da je neko nešto otkrio, a ovdje je riječ o otkrivalačkom duhu i ne mogu naprosto to da podnesu i vjerovatno je i to jedan od razloga – rekao je  profesor Duraković.

Iako mu je ovo bila prva posjeta, u budućnosti je najavio da će biti češći gost Bosanske doline piramida.

- Ovo je moj prvi svečani dolazak i ja ću dolaziti ponovo, ne samo radi terapije u doslovnom smislu i radi silnih energija, već i zato da bih kao naučnik podržao ovu ideju, ovaj projekat, ako ništa onda barem simbolično. – kazao nam je profesor Duraković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.