SUTRA DŽENAZA

Iz Šejkovače krenula povorka sa posmrtnim ostacima šest prijedorskih žrtava

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene: Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović

Avaz.ba

Vjerski program uoči dženaze počinje sutra u 12:15 sati

Foto: Facebook


Iz indentifikacionog centra "Šejkovača" iz Sanskog Mosta krenula je povorka sa posmrtnim ostacima šest prijedorskih žrtava, kojima će u ponedjeljak biti klanjana dženaza i obavljen ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene: Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović. 

Šesta žrtva, Enes Denić, pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Bosanska Gradiška. Njihov dolazak na mjesto dženaze u Memorijalni centar "Kamičani" u Kozarcu, predviđen je za 19 sati.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. večeras će biti proučen tradicionalni kelime-i tevhid za šehide lijeve obale Sane u džematu Rizvanovići, dok će u Memorijalnom centru "Kamičani" u Kozarcu biti proučen kelime-i tevhid za sve šehide Prijedora.

U ponedjeljak, na dan dženaze je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo" autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra u "Kamičani" će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Vjerski program uoči dženaze počinje u 12:15 sati. U 13 sati će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz. Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje "Kamičani".

Pored reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, svoje prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBiH, podpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate.

Zbog pandemije koronavirusa i obaveznog poštivanja donesenih mjera, svi oni koji budu dolazili na dženazu dužni su se pridržavati epidemioloških mjera nošenja maske i držanja distance. Organizatori su pripremili tzv. boksove gdje će se izvšiti dezinficekcija i pregled za sve one koji dolaze.

Više o temi Sanski Most

NA VRH

Podijeli članak na