SAZNAJEMO

Tužilaštvo HNK obustavlja istragu: Ljudski faktor izazvao stravičnu željezničku tragediju u Jablanici

Do nesreće u avgustu 2018. godine došlo jer željezničko osoblje voza koji se kretao iz smjera Mostara nije poštivalo prometna pravila, kažu iz Tužilaštva HNK

S mjesta stravične nesreće: Tri osobe izgubile život. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

20.7.2020

Za nešto više od mjesec, 22. avgusta, navršit će se dvije godine od stravične željezničke nesreće kod Jablanice u kojoj su, nakon sudara dva voza, život izgubili radnici “Željeznica FBiH”.

Mašinovođe Fehim Turčinović i Jasmin Ćeranić stradali su na licu mjesta, dok je Haris Karić, usljed zadobivenih povreda, podlegao 2. septembra u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.


Brojni svjedoci

Njihov kolega, mašinovođa Božidar Jurenić spasio se iskočivši u posljednji tren iz voza.


Iako su iz “Željeznica FBiH” dan nakon nesreće obznanili kako će po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći upoznati bh. javnost sa svim konačnim i relevantnim informacijama, ipak se to do danas nije dogodilo.


Međutim, kako saznajemo, u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona stavili su tačku na ovaj slučaj. Kako nam je potvrđeno, u ovoj pravosudnoj instituciji donijeli su odluku o tome da se daljnja istraga neće provoditi.


- Takva odluka je donesena iz razloga što je do nesreće došlo jer željezničko osoblje voza koji se kretao iz smjera Mostara nije poštivalo prometna pravila - kazala nam je Ana Rajič, portparol Kantonalnog tužilaštva.


Rajič je navela da se odmah nakon uviđaja kojim je rukovodila tužiteljica Sanja Šurković pristupilo svim radnjama s ciljem tačnog utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedije, odnosno, uzroka ove nesreće.


Tokom dosadašnje istrage saslušani su brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija i obavljena su sva vještačenja.


- Nalaz s mišljenjem dostavili su vještaci elektrotehničke struke, informacijsko-komunikacijske struke, zaštite na radu i zaštite od požara. Nakon provjere i analize dokumentacije, Tužilaštvo je donijelo odluku da se daljnja istraga neće provoditi - navela je Rajič.


S mjesta stravične nesreće: Tri osobe izgubile život. arhiv

Puna brzina

Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe Fehima, ranije je u izjavi za naš list kazao da je sam pribavio dokaze o nesreći, ali da s njima nije želio izlaziti u javnost dok Tužilaštvo ne okonča postupak.


- Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata. Moj brat je, praktično, ubijen! On je bio u vozu koji je stajao u Jablanici. Voz koji je išao iz pravca Mostara naletio je na njih pri punoj brzini i dogodilo se ono što se dogodilo. Neko je mašinovođi rekao da ima prolaz - rekao je Nermin Turčinović za “Avaz” krajem 2018. godine.


Autostop uređaji

Fehim Turčinović bio je u lokomotivi sa 36 vagona zajedno s preživjelim Jurenićem, dok su se Ćeranić i Karić nalazili u lokomotivi s 18 vagona.


Među brojnim teorijama koje su se nakon nesreće iznosile spominjala se i ona da je do sudara vozova došlo zbog toga što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.