AVAZ SAZNAJE

Ambasadori BiH i Srbije vraćaju se na pozicije

Bh. ambasadorica otišla u Beograd, ambasador Đorđević u Sarajevu

Piše: E. Trako

20.7.2020

Turković: Prikupljanje materijala. Avaz

Nakon što je 6. jula Viši sud u Beogradu donio prvostepenu presudu kojom je Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije RBiH optuženog da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva, osudio na 10 godina zatvora, diplomatski odnosi dvije zemlje su zahladnjeli.  

To se ogleda i u potezima hitnog povlačenja ambasadora obje zemlje na konsultacije u Beograd i Sarajevo.


Protestna nota

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je za “Dnevni avaz” da je u toku prikupljanje dokaznog materijala za ulaganje žalbe. Rok je 30 dana.

- Potrebno je kvalitetno odgovoriti na vrijeme. Mi smo uputili i protestnu notu, pisali evropskim zvaničnicima, sada se prikuplja materijal za odgovor prije izricanja pravomoćne presude. Ja sam pozvala našu ambasadoricu u Srbiji da dođe na konsultacije u BiH. Ona je bila ovdje, potom se vratila u Beograd - kazala je Turković.


Đorđević: Vratio se u Sarajevo. Avaz

Također, i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević prošlog ponedjeljka vratio se u Sarajevo.

- Vratili smo se u Sarajevo - kratko nam je jučer kazao Đorđević.  

Smajić: Bila na konsultacijama u Sarajevu. Arhiv

Turković je u pismu koje je uputila Đuzepu Borelju (Josep Borrell), visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, te Oliveru Varheljiju (Oliver Varhelyi), evropskom komesaru za proširenje, pozvala zvaničnike da osude potez Srbije.

- Pozovite na poštivanje međunarodnog prava - napisala je.  

Kako je za „Avaz“ kazala Huseinova supruga Mirsada Mujanović, njegovi advokati još nisu dobili pismeni otpravak presude. 

Ljudska prava


- Čekaju da se to dogodi kako bismo mogli pisati žalbu - istakla je ona.  

Kazala nam je da je Husein razočaran i ogorčen na sve.

Husein Mujanović: Uhapšen 2018. godine. Arhiv

- Povrijeđena su mu ljudska prava, ne daju mu da se brani. Niti jedan svjedok odbrane nije saslušan. Ne prihvataju naše dokaze, unaprijed je sve određeno. Nije on ni diler, niti švercer, on je branio svoju državu - govori Mirsada Mujanović.

Zalaganje Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u tri navrata upućivalo je zahtjev pravosuđu Srbije da BiH izruči bh. državljanina Huseina Mujanovića, a sa svim je, kako je “Avaz” već pisao, bio upoznat i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Mirsada Mujanović: Nisu mu dali da se brani. Avaz

Bramerca je u pravnu bitku po ovome pitanju bila uključila Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica koja je predvodila pravnu bitku za borca Armije RBiH. Tužilaštvo i Tadić maksimalno su ulagali napore kako bi se Mujanoviću sudilo u BiH i na taj način osiguralo fer suđenje. Međutim, očito zbog nepostojanja političke volje Srbije, ovi zahtjevi su odbijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.