UŽIVO

Komemoracija i dženaza za šest prijedorskih žrtava

Očekuje se obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Bit će ukopano šest žrtava. Fena

Avaz.ba / Fena

20.7.2020

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas u podne je počelo klanjane kolektivne dženaze za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine.

Radi se o pet žrtava pronađenih na lokalitetu Korićanske stijene. Pronađeni su posmrtni ostaci Nihada Memića, Rifeta Hirkića, Mirsada Fazlića, Jasima Fazlića i Esada Garibovića. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Očekuje se obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, a ovom događaju prisustvuju predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić te brojne druge zvanice.


Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje "Kamičani".


Tužna povorka s tabutima sinoć je pristigla u Kamičane iz identifikacionog centra "Šejkovača" u Sanskom Mostu.



Na kolektivnu dženazu, osim reisa Kavazovića, došli Džaferović i Izetbegović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još uvijek traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.


- Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države - istakao je ranije Begić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.