SASTANCI

Tegeltija i Verhelji: EU spremna pružiti dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH

Verhelji upoznao Tegeltiju s ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti najesen

Avaz.ba

Tegeltija je ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje

Foto: Vijeće ministara


Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verheljem (Varhelyi).

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom COVID-19, te o ekonomskim i političkim temama u zemlji i regionu,  u svjetlu evropskih integracija.

Tegeltija izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, te istakao važnost kontinuiranog angažmana EU u jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu Zapadnog Balkana.

Tegeltija je ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje, kao i na potrebu veće solidarnosti i zajedničkog djelovanja u borbi protiv pandemije, istakavši da nijedna zemlja nije sigurna i zaštićena od širenja pandemije, gubitka ljudskih života i devastirajućih ekonomskih posljedica.

Sagovornici su danas zajednički ukazali i na neophodnost što hitnijeg završetka pregovora za makrofinansijsku podršku Evropske komisije. Ovom prilikom, evropski komesar za proširenje izrazio je spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH, a u skladu sa iskazanim potrebama, te upoznao Tegeltiju sa ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti najesen, sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku i približavanju regiona Evropskoj uniji.

  • Tegeltija je ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje

    Tegeltija je ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje

    Foto: Vijeće ministara


Ovaj plan bi trebao ubrzati rast i stvoriti nova radna mjesta u regionu, što predstavlja i dio napora za oporavak od pandemije, a fokusiraće se na infrastrukturne projekte iz raznih oblasti od značaja za građane, kao što su energetika, transport, zaštita životne sredine i sl.

Govoreći o evropskom putu BiH, Tegeltija je istakao da je fokus rada Vijeća ministara, uprkos izazovima nastalim kao posljedica pandemije COVID-19,  usmjeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Tegeltija je naglasio aktivan pristup Vijeća ministara u rješavanju evropskih pitanja, istakavši da je ključ procesa evropskih integracija u poštovanju primjene mehanizma koordinacije,  zasnovanom na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti i uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma.

Više o temi Zoran Tegeltija

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na