NEPOVOLJNA SITUACIJA

Šeranić objasnio: Kada je obavezno nositi maske i na otvorenom

On je naveo da ovo nije vraćanje mjere iz aprila, već da je riječ o obavezi nošenja maski u specifičnim okolnostima

Šeranić: Trenutno deset lica na respiratorima. Arhiv

Avaz.ba / Srna

20.7.2020

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o obaveznom nošenju maski na otvorenom prostoru, ali na mjestima gdje se ne može obezbijediti distanca od dva metra, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

On je naveo da ovo nije vraćanje mjere iz aprila, već da je riječ o obavezi nošenja maski u specifičnim okolnostima, odnosno na autobuskim stajalištima, pijacama, prilikom čekanja u redovima, odlaska u trgovinske lance koji imaju prodaju na otvorenom, na sahranama i slično. On je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao da se do 3. avgusta produžava mjera okupljanja do 50 osoba te obavljanje sportskih aktivnosti bez publike, kao i ograničavanje radnog vremena do 23 časa.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je rekao da je u Srpskoj trenutno deset lica na respiratorima, od kojih osam na Univerzitetskom kliničkom centru, te po jedno u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

- Epidemiološka situacija je nepovoljna, trenutno je 3.719 pozitivnih lica, te 1.833 oporavljenih. Hospitalizovana su 233 lica, od kojih 57 u Univerzitetskom kliničkom centru, te 177 u ostalim bolnicama - naveo je Šeranić.

Maske obavezne u specifičnim okolnostima. Ilustracija

On je dodao da je 60 odsto zaraženih starosne dobi od 30 do 64 godine, 17 odsto od 15 do 29 godina, te da je značajno pao broj lica starijih od 65 godina, koja su, kako je naveo, najrevnosnija kad je riječ o nošenju zaštitne opreme. Šeranić je naveo da u bolnicama u Srpskoj do sada nije bilo potrebe za zbrinjavanjem djece pozitivne na virus korona.

On je rekao da je na sjednici Republičkog štaba dogovoren projekt uvezivanja svih intenzivnih njega videolinkom, kako bi se ljekari međusobno konsultovali i što efikasnije organizovali rad.

- Razgovarili smo o donaciji UNDP-a od 750 pulsnih oksimetara koje smo raspodijelili bolnicama i domovima zdravlja. Riječ je o sredstvima koja mjere zasićenost kiseonika u krvi i na osnovu toga se procjenjuje u kakvom stanju su pacijenti - naveo je Šeranić.

On je dodao da dok god ne bude bilo vakcine ili lijeka mora se djelovati na pojedinca i zajednicu, na koje se i odnose sve mjere Republičkog štaba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.