PARLAMENT BIH

Stranke uoči današnje sjednice Doma naroda: Svi za budžet, čeka se samo HDZ

Čović, Izetbegović, Softić, Tegeltija uglas poručili da za sebe žele poziciju direktora UIO BiH

Za danas zakazana sjednica Doma naroda. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.7.2020

Danas je Dan D za održavanje lokalnih izbora, budući da je zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj bi konačno trebao biti usvojen državni budžet.

Kamen spoticanja

Državnim budžetom predviđeno je više od 4,2 miliona KM za organizaciju ovogodišnjih izbora, ali zbog međustranačkih nesuglasica u vezi s imenovanjem stranačkih direktora državnih agencija i institucija on još nije usvojen.

Jedan od kamena spoticanja je i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.


Lider HDZ-a Dragan Čović, nakon nedavnog sastanka u Istočnom Sarajevu, kazao je da je za HDZ apsolutno neprihvatljivo da “UIO dijele s nekim drugim”.

- Ona je hrvatska i bit će hrvatska dok se drugačije ne dogovorimo - naglasio je Čović.

Nakon toga uslijedila je i izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je kazao da Bošnjaka, koji čine polovinu stanovništva u BiH, faktički nema u fiskalnom segmentu, što je, kako je ustvrdio, protuustavno.

Čolak: Stav Kluba HDZ-a. arhiv

S druge strane, predsjedavajući Vijeća ministara Zorana Tegeltije navodi kako je došlo vrijeme da u fotelju direktora UIO dođe neko iz reda srpskog naroda. Prema njegovim riječima, UIOBiH je važna institucija i razumljivo je da postoji interesiranje ko će njome rukovoditi u idućem periodu.

Tegeltija kaže i kako nema prepreka za održavanje lokalnih izbora, dodavši da, i da nije usvojen budžet, postoji način da se osigura potrebni novac.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Amir Fazlić (SDA) izjavio je kako očekuje da će i Dom naroda usvojiti državni budžet.

- Imenovanja su stvar pravila, nekih internih dogovora unutar stranaka i ni u kakvom slučaju nismo trebali doći u ovu situaciju da s tim vezujemo donošenje budžeta  - naveo je Fazlić.

Fazlić: Usvajanje budžeta. Arhiv

Jedna od mogućnosti za blokiranje usvajanja budžeta je da delegati HDZ-a jednostavno ne dođu na sjednicu, čime ne bi bilo kvoruma za odlučivanje. Delegat u Domu naroda Bariša Čolak (HDZ) prokomentirao je kako “ne zna ko smišlja takve priče”.

Kada je riječ o usvajanju državnog budžeta, Čolak navodi da će Klub HDZ-a stav zauzeti prije same sjednice Doma naroda.

Skraćeni postupak

- Vidjet ćemo zapravo šta će odlučiti Dom, kako će se budžet razmatrati, hoće li to ići po skraćenom postupku ili redovnom - pojasnio je Čolak.

Nedolazak nije opcija

- Nadam se da ćemo svi biti zdravi i živi. Opcija nedolaska na sjednicu nije razmatrana - istakao je Bariša Čolak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.