SAZNAJEMO

Uhapšeni u nastavku akcije "Pero" pušteni na slobodu, pola ih priznalo krivicu

Hapšenja su sprovedena na području Fojnice, Srebrenice, Travnika, Bužima, Banjaluka, Bosanske Krupe...

SIPA: Obavljena krim obrada. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

21.7.2020

U nastavku akcije kodnog naziva „Pero“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jučer 11 osoba po naredbi  Tužilaštva Unsko - sanskog kantona.

No, kako saznaje "Avaz" iz izvora bliskih istrazi, sve ove osobe, nakon što su ispitane u SIPA-i, puštene su na slobodu.

Saznajemo da je ih je više od pola priznalo djela za koja se terete, a to je organizirani kriminal i krivotvorenje isprava.

Hapšenja su sprovedena na području Fojnice, Srebrenice, Travnika, Bužima, Banjaluka, Bosanske Krupe...  

Uhapšeni su, kako tvrdi naš izvor bili posrednici u pribavljanju nezakonitih diploma zbog čega je istraga i pokrenuta.

 - Ova akcija ali i nova priznanja samo potvrđuju da je ova mreža funkcionirala na cijelom području BiH - kaže naš izvor.



Hadžipašić uhapšen u novembru prošle godine. Avaz

Akcija „Pero“ je pokrenuta u novembru 2019. godine kada su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH uhapsili više osoba povezanih sa nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Podsjećamo, tada je uhapšen prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini USK te nekadašnji generalni sekretar A-SDA.

On je i vlasnik Centra za obrazovanje „Vita Plus“ u Cazinu i glavni organizator kriminalne grupe koja je, prema navodima Tužilaštva USK, oštetila budžet za 200.000 KM, a pritom zaradila milione maraka. Osim Hadžipašića, hapšen je i pritvoren i njegov saradnik i suvlasnik Centra Goran Lalović. Ostalih desetak osoba brani se sa slobode, uz mjere zabrane.

Tada su prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.

Ove osobe se sumnjče za izdavanje lažnih diploma, a zauzvrat su uzimale iznose od 1.000 do 25.000 KM.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.