SJEDNICA DOMA NARODA

Delegati će o budžetu raspravljati na vanrednoj sjednici koja će početi odmah nakon redovne

Delegat Zlatan Miletić ovom prilikom kazao je da treba pronaći sistemsko rješenje za revizorske izvještaje

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.7.2020

Do kraja današnje redovne sjednice sa četiri glasa protiv iz Kluba Srba (zbog nepostojanja entitetske većine op.a.) oboreno je više od 150 revizorskih izvještaja institucija BiH za 2017. i 2018. godinu.

Razmatranjem revizorskih, finansijskih i specijalnih izvještaja okončat će se današnja redovna sjednica Doma naroda. Prema najavama predsjedavajućeg Doma Nikole Špirića uskoro bi trebala početi i prva hitna sjednica ovog Doma na kojoj će se po skraćenom postupku raspravljati o usvajanju državnog budžeta za ovu godinu.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Zlatan Miletić (Nezavisni delegat) ovom prilikom kazao je da treba pronaći sistemsko rješenje za revizorske izvještaje. 

- Koliko se sjećam samo Ministarstvo vanjskih poslova imalo preko 30 revizorskih preporuka. Postavlja se pitanje da li tamo bilo šta funkcioniše. Imaju zamjerke i za Ministarstvo odbrane BiH, neke su preporuke i nalazi napisani nejasno. Molim vas da kad god imamo priliku da pomognemo revizorima, a da nam se ne dešava da 2017. godine imamo preko 500 preporuka, a 2018. još više i niko ne radi ništa da se ti problemi otklone - poručio je Miletić. 

Delegatkinja Marina Pendeš (HDZ) poručila je da je bitno da postoji partnerski odnos između Ureda za reviziciju Institucija BiH i Parlamenta BiH. 

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) ovom prilikom kazala je da se pojedinim institucijama kao greške ubrajaju stvari na koje institucije ni na koji način ne mogu da utiču. 

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZ) istakla je da uvijek imamo iste preporuke za pojedine instiucije.

- Imamo iste preporuke na svim razinama, očito je da u ovom sustavu nešto ne funkcionira. Interesantno nam je da već godinama nema negativnog izvještaja - istakla je Bradara. 

Delegat Amir Fazlić (SDA) istakao je da je teško nešto novo reći po ovom pitanju. 

- Ured za reviziju rade po postojećim zakonima, ali izvještaji se iz godine u godinu ponavljaju. Ponavljaju se greške, ali dešavaju se i neke nove stvari, a čuo sam da je bilo čak i zapošljavanja bez konkursa. Zanimljivo je da nikad niti jedna institucija nije dobila negativno mišljenje. Da li to neko vrši pritisak na Ured za reviziju institucija BiH. Potrebno je zakon koji reguliše oblast revizije popravljati. Ured nije tužilaštvo, ali takve tamo stvari navode međutim niko ne reaguje - kazao je Fazlić.

Dodao je da 90 posto revizorskih izvještaja su isti. 

Podsjećamo, bitnost što hitnijeg usvajanja budžeta leži i u činjenici da je potrebno osigurati 4,2 miliona KM iz državnog budžeta Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za održavanje lokalnih izbora koji su planirani u novembru ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.