ISPOVIJEST

Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe: Okrivili su mrtve ljude, od koga da tražim pravdu

Siguran sam da istražne radnje nisu provedene adekvatno i da je mnogo veći broj krivih za nesreću, kaže Turčinović

Turčinović: Ova priča nije završena. Avaz

Piše: E. Trako

21.7.2020

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) obustavilo je istragu o stravičnoj željezničkoj nesreći iz avgusta 2018. godine u Jablanici, kada su u sudaru dva voza stradala trojica mašinovođa.  

Među njima je i Fehmin Turčinović, a njegov brat Nermin ne krije razočarenje odlukom Tužilaštva.


Jedan poziv

Sve vrijeme nakon nesreće Nermin je tvrdio da je njegov brat ubijen.  

- Šta da kažem, kome više da se obratim i od koga da tražim pravdu? U odluci Tužilaštva navodi se da su krive mašinovođe iz voza koji se kretao iz pravca Mostara. Ali neko im je dao slobodan prolaz, neko im je to javio - počinje svoju gorku ispovijest za „Dnevni avaz“ Turčinović.  


Turčinović: Ova priča nije završena. Avaz

Kaže da, uprkos okončanju istrage, za njega ova priča nije završena.  

- Niti će ikada biti. Sve to mene boli, izgubio sam brata. Siguran sam da istražne radnje nisu provedene adekvatno i da je mnogo veći broj onih koji su krivi za nesreću - dodaje on.

Stravična nesreća dogodila se u avgustu 2018. u Jablanici. Arhiv

Posebno je ogorčen što su ga u protekle dvije godine iz “Željeznica FBiH” pozvali samo jednom.

- I to je bilo samo kada su otkrivali spomenik. Nepravda je to. Zašto su na tom spomeniku u Jablanici i oni koji su krivi za nesreću i moj brat koji je žrtva - pita se Turčinović.  

Digli ruke

Kaže da je iznenađen odlukom Tužilaštva.

- Navodno, nemaju osnovu da nekoga dalje terete jer su ta dvojica u vozu iz pravca Mostara prošla kroz crveno. Ljudi su poginuli, oni su krivi, a njih nema više. Je li bilo crveno ili narandžasto svjetlo, sada to ne igra nikakvu ulogu, sve se svalilo na mrtve glave. Nažalost, mene to sve još boli i boljet će me do kraja života. Tužilaštvo je diglo ruke i šta sad? Imam nekih sitnih dokaza, ne znam šta dalje da radim - kaže na kraju Turčinović.  

Zajedno na spomeniku

- “Željeznice FBiH”, to su za mene ubice. Kažu da je jedan bio pod utjecajem alkohola, drugi nije imao certifikat za upravljanje lokomotivom. I sad stavljaju mog brata zajedno s njima. Ubije ti neko brata i onda ga stave zajedno s njima na spomenik - ogorčen je Turčinović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.