SASTANAK U VLADI KS

Svi građani imaju jednaka prava: Parada ponosa održat će se 23. avgusta u Sarajevu

Premijer Nenadić je poručio da će Vlada Kantona podržati ovaj skup, kao i sve što je u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava

Unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana. Vlada KS

Avaz.ba

21.7.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, načelnik sektora uniformisanih policajaca Džafer Hrvat i viši inspektor Jasmin Sipović danas su održali sastanak s predstavnicima LGBTIQ osoba, koje je predvodila Lejla Huremović.

Ona je, ovom prilikom, informisala prisutne da će se 23. avgusta održati, druga po redu, parada ponosa pod sloganom "Nije život četiri zida", saopćila je Vlada KS.

- Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba koje neće moći reći ko su. Međutim, smatramo da je vrijeme da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke - rekla je Huremović.

Kako su naveli, oni se ne bore samo za prava LGBTIQ osoba nego i za sve one koji su zbog svojih identiteta isključeni iz društva, zbog čega im je posebno bitno da se povorka održi.

Svima u interesu da ovaj skup prođe bez ikakvih problema. Vlada KS

Premijer Nenadić je poručio da će Vlada Kantona podržati ovaj skup, kao i sve što je u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

- Mi ćemo nastojati unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana - istakao je premijer Nenadić.

Ministar Jusko je kazao da je svima u interesu da ovaj javni skup prođe bez ikakvih problema, posebno kad je u pitanju sigurnosni aspekt.

Također su naglasili kako su svjesni trenutne epidemiološke situacije, te da će organizacioni odbor bosanskohercegovačke povorke ponosa pozorno pratiti situaciju i poštovati sve preporuke i mjere koje budu donesene u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.