REAKCIJE

Komšić: Dodik je ponizio Evropsku komisiju i Evropsku uniju

iako je potpuno očito da Dodik i Čović blokiraju evropski put, potpuno je razočaravajući odnos Delegacije EU u BiH, koja u tome kao da ne vidi nikakav problem, navodi član Predsjedništva BiH

E. T. / Avaz.ba
21.07.2020 19:56

Komšić: Oglasio se saopćenjem

Foto: Arhiv

- Samoinicijativnim otkazivanjem sastanka Radne političke grupe u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine između predstavnika vlasti u BiH i EU Delegacije u BiH, član Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorad Dodik pridružio se Draganu Čoviću u blokiranju implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – navodi se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Još jučer je Evropski komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji (Varheyi) razgovarao sa gospodinom Dodikom, te tom prilikom naglasio potrebu za nastavkom reformi u okviru 14 prioriteta, dodaje sa u saopćenju.

- Međutim, gospodin Dodik je gurajući prst u oči evropskog komesara odmah nakon razgovora otkazao sastanak Radne političke grupe. Time je pokazao šta misli o i gospodinu Varheljiju, gospodinu Satleru, ali i o evropskom putu.

Odluka Dodika da grubo ponizi predstavnike Evropske unije koji izdašno finasiraju entitet RS, koji se nalazi na ekonomskom izdisaju, i bez čije pomoći taj entitet ne bi mogao opstati, korespondira sa naporima predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da sabotira svaki pokušaj implementacije mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komsije – navodi Komšić.

  • Dodik: Otkazao sastanak
    Dodik: Otkazao sastanak Foto: Arhiv

U nastavku član Predsjedništva saopćava i sljedeće:

- S druge strane, iako je potpuno očito da Dodik i Čović blokiraju evropski put, potpuno je razočaravajući odnos Delegacije EU u BiH, koja u tome kao da ne vidi nikakav problem, pa čak ni onda kada Dodik po uzoru na Čovića ponižava gospodina Varheljija, kao što Čović ponižava Satlera. 

Drugačije se ne može shvatiti tako postupanje prema zvaničnicima Evropske unije, osim u slučaju da zvaničnici Evropske unije u takvom odnosu prema njima i u takvom odnosu prema evropskom putu BiH ne vide nikakav problem. U posljednje, kao zagovornik evropskog puta BiH i implementiranja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, ne želim ni vjerovati.

Komentari

NA VRH