SAOPĆENJE

DF: Pomoć Krajišniku dokaz političkog konsenzusa u RS u veličanja genocida

Ova stranka poziva političke predstavnike entiteta RS da prestanu sa praksom veličanja genocida, te je izbace iz svoje političke kulture u interesu mira

Krajišnik: Na čelu Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske". Youtube

Avaz.ba

21.7.2020

Demokratska fronta (DF) smatra da je odluka vrhova političkih stranaka entiteta Republike Srpske o finansiranju nevladine organizacije ratnog zločinca Momčila Krajišnika, izraz političkog konsenzusa u manjem bh. entitetu u vezi sa veličanjem i promocijom genocida.

- Očito je da politički predstavnici iz entiteta RS smatraju da je činjenje genocida javno dobro, te ga putem izdašnog finansiranja ratnog zločinca Momčila Krajišnika, treba njegovati kao dio političke kulture tog entiteta.

S obzirom da finansiranje potiče iz budžeta, više je nego i jasno da je dobar dio žrtava genocida, prije svega Bošnjaka i Hrvata koji danas žive na teritoriji entiteta RS, protiv svoje volje a putem plaćanja poreza, prinuđen finansirati one koji su ih tjerajući s njihovih ognjišta ubijali i bacali u masovne grobnice. Na to je prinuđen i dobar dio građana srpske nacionalnosti, koji protiv ovakvih pojava spašavajući vlastito dostojanstvo moraju dići glas – navodi DF.

DF kritizira potez stranaka iz RS. Arhiv

Ova stranka poziva političke predstavnike entiteta RS da prestanu sa praksom veličanja genocida, te je izbace iz svoje političke kulture u interesu mira.

- Također, ovim putem želimo kazati da su potpuno pogrešne ocjene koje dolaze iz nekih sarajevskih intelektualnih krugova bliskih opoziciji, jer krivca za gore navedeno veličanje genocida pokušavaju pronaći u Sarajevu i u onima koji govore o nedopustivosti veličanja genocida, a ne u Krajišniku, režimu RS-a i političkom životu RS-a – piše u saopćenju.

Naime, stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su na Palama potpisale Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja naknade za ratni period Asocijaciji „Stvaralaca Republike Srpske“, odnosno poslanicima u prvom sazivu NSRS, trojici člana Predsjedništva i članovima Vlade RS. Na čelu ove asocijacije nalazi se osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.